≫ 

"U njemu su se sabrale najlepše osobine": Oproštaj od episkopa Lavrentija, u Šapcu trodnevna žalost

Episkop šabački Lavrentije preminuo je danas oko 17 sati

  • 2
Episkop šabački Lavrentije, preminuo

Foto: tanjug/Zoran Žestić

Srpski patrijarh Porfirije oprostio se od preminulog episkopa šabačkog Lavrentija.

- Danas oko 17 časova u skromnom, monaškom obitalištu u Šapcu Spasitelj se obratio vladiki šabačkom Lavrentiju rečima: "Slugo dobri i verni - uđi u radost gospodara svoga!". Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja - napisao je patrijarh na svom Instagram profilu.

On je dodao da su se u ličnosti vladike Lavrentija "sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arjhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teškoh iskušenja, čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

 

- Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samoprekor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu. Eto, to nam, mislim Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija. Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije - dodao je patrijarh.

Vučić uputio saučešće

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu i monaštvu, vernicima Srpske pravoslavne crkve i eparhije šabačke, povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija.

- Sa tugom sam primio vest o smrti episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, koji je decenijama sa velikom posvećenošću vršio brojne teške i odgovorne pastirske i misionarske dužnosti, neumorno okupuljajući verni narod u zemlji i van matice - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, "episkop Lavrentije je uložio ogroman trud u obnavljanje starih i izgradnju novih crkava, dok je istovremeno uvek imao na umu da potrebama vernika treba pristupati i na savremen način, zbog čega je osnovao pravoslavni radio i TV stanicu i pojačao izdavačku delatnost, nastojeći da jakim nitima poveže veru, tradiciju i moderno doba i da još više približi našu svetu Crkvu mladim generacijama".

- Neka mu Gospod podari carstvo nebesko, a njegov srpski rod će mu ostati zahvalan za svako dobro koje je za nas učinio - kazao je predsednik Srbije.

U Šapcu tri dana žalosti

 

I gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić oprostio se od Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija.

- Sa velikim žaljenjem primio sam vest da je preminuo i preselio se u Carstvo Nebesko Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački gospodin Lavrentije. Vladika Lavrentije bio je primer duhovnosti, blagosti i odmerenosti kakva nam je potrebna u sadašnjosti i budućnosti. Svoj život posvetio je Bogu. Živeo je skromno i na taj način bio pravi duhovni otac svim vernicima našeg kraja. Gledajući život i delo vladike Lavrentija, uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja će biti svetao primer verujućem narodu. Neka je slava i večnaja pamjat našem episkopu Lavrentiju - rekao je gradonačelnik Pajić.

U Šapcu će, povodom smrti episkopa Lavrentija, počevši od sutra, biti održana tri dana žalosti. Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac, a u ugostiteljskim objektima neće moći da se emituje muzika.

Video: Opelo episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju u Trebinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA