≫ 

Onlajn časovi za srpsku decu u Grčkoj: Srećni su što mogu na maternjem jeziku da pričaju sa porodicom

Ovakvim načinom rada, kažu nadležni, broj osnovaca koji pohađaju dopunsku nastavu u inostranstvu na maternjem jeziku povećao bi se za deset odsto

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Dopunsku nastavu u inostranstvu na srpskom jeziku pohađa oko šest hiljada učenika. U toku je pilot program obrazovno-vaspitnog rada na daljinu. Cilj je da se što više učenika ima nastavu na maternjem jeziku. Ukoliko bude dao dobre rezultate, ući će u redovan sistem školstva.

Kilometri razdaljine između učitelja i đaka više nisu problem. Učionicu je zamenila soba, a tablu računar. Osnovci imaju najmanje tri školska časa nedeljno.

Učenici Srpske škole u Grčkoj Eleni Papakosta, Angelos Legtos, Fedra Petru kažu da vole časove srpskog i da su srećni što mogu da pišu i razgovaraju sa svojim porodicama u Srbiji.

Roditelji ističu da su maštali o onlajn nastavi, budući da je škola od nekih učenika udaljena i 150 kilometara.

- Jako je teško na dnevnom nivou ostati u kontaktu sa srpskim jezikom i nama i deci, jer se sve odvija na grčkom, pogotovo u mešovitim brakovima - kaže Sanja Risitić iz Halkide.

- To je dobro rešenje i za celu dijasporu i nadam se da će to postojati i ubuduće i da će naša deca moći da rade na srpskom i van Srbije - smatra Jasmina Stefanović Petru iz Kilkisa.

Časovi su u realnom vremenu, a materijal se postavlja na određenu interaktivnu platformu ili aplikaciju.

Koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac napominje da će se na kraju ove školske godine analizirati efekti kako bi se projekat unapredio.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić ukazuje na to da se onlajn nastava izvodi prvenstveno zbog onih učenika koji žive u udaljenim mestima, jer se realizuje u učionicama škola ili pri kulturnim centrima ili crkvama.

- Nama je cilj što veći broj učenika - dodaje Pašić.

Ovakvim načinom rada, kažu nadležni, broj osnovaca koji pohađaju dopunsku nastavu u inostranstvu na maternjem jeziku povećao bi se za deset odsto.

Video: Srbija, Grčka, pravoslavlje! Srbi, Grci i Italijani zajedno čekali presudu Đokoviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA