≫ 

Porodica preminulog Danijela traži odgovore: Zašto je transportovan usred noći, vozilo Hitne se zapalilo

Iz porodice tvrde da im je istog dana rečeno da će preminuli 35-godišnjak biti dobro

  • 11
Danijel Mitrović Foto: Privatna arhiva

Porodica Danijela Mitrovića (35) iz sela Glašinac kod Žitorađe, koji je preminuo u noći između subote i nedelje u niškom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), samo sat vremena nakon transporta iz prokupačke Opšte bolnice, najavljuje da će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti za njegovu smrt.

Porodica je posebno revoltirana činjenicom da je Danijel transportovan za Niš usred noći, te da se sanitetsko vozilo usput zapalilo, zbog čega je teško bolesni čovek četrdesetak minuta bio na hladnoći, čekajući nastavak vožnje.

Njegov brat Tomislav kaže da će sačekati rezultate obdukcije pre nego što pokrene proceduru utvrđivanja odgovornosti nadležnih, ali ističe da porodica ima mnogo primedaba na postupanje lekara.

- Brat je stigao kući 17. decembra prošle godine, boravio je u Nemačkoj kao sezonski radnik. Ništa nije ukazivalo da ima zdravstvenih problema sve do 20. januara kada se iznenada požalio na jake bolove u stomaku. Prvo je bio u Domu zdravlja u Žitorađi odakle je upućen u Opštu bolnicu u Prokuplju, gde su konstatovali da ima pankreatit.

- Razmišljali su da li da ga odmah pošalju u Niš, ali su iz meni nepoznatih razloga odustali. Nismo ni slutili da je životno ugrožen, naši roditelji su 22. januara bili u bolnici, njegova doktorka im je saopštila da razloga za brigu nema jer su im navodno dolazili ljudi u mnogo gorem stanju, sa mnogo lošijim parametrima, te da su se izvukli. Ubedila ih je da je u sasvim stabilnom stanju i odbila njihovu ponudu da kupe nešto od lekova ili drugih stvari potrebnih za njegovo lečenje - objašnjava Tomislav.

Ističe da je porodica bila u šoku kada ih je Danijel pozvao telefonom u nedelju u 1.25 sati izjutra i kazao im da ga hitno šalju u Niš.

- Roditelji su odmah otišli u Prokuplje, on je već bio u sanitetskom vozilu pa su krenuli za njim. Na nizbrdici kod Jugbogdanovca otac je primetio da se vozilo dimi, pretekao ih je i signalizirao im da se zaustave. Lekarska ekipa je izašla, izneli su mog brata, a sanitet je potpuno izgoreo. Brat nije bio povređen, ali su morali da čekaju 40-ak minuta na velikoj hladnoći na drugo vozilo - opisuje očajni čovek događaje koji su prethodili tragediji.

Tomislav je danas boravio u Nišu da bi preuzeo telo nakon obavljene obdukcije.

- Sutra je sahrana, sačekaćemo da se sve to završi, a onda ćemo da vidimo da li je moj brat morao da umre. Želimo da znamo zašto je morao noću da se transportuje i zbog čega se vozilo zapalilo. Posebno nas zanima zašto nam je u subotu rečeno da je u dobrom stanju, a iste noći su ga poveli za Niš – ističe revoltirani čovek.

Snežana Arsić, direktorka prokupačke bolnice, kaže da je u potpunosti ispoštovan protokol lečenja tridesetpetogodišnjaka, a da se nije moglo uticati na to što se sanitetsko vozilo zapalilo.

- Samo nekoliko dana ranije, to vozilo je prošlo kompletan servis kod ovlašćenog servisera, ovo mu je bila prva vožnja nakon toga. Po priči vozača, vatra je odjednom buknula i samo zahvaljujući njegovoj i prisebnosti medicinske ekipe koja je bila u pratnji, izbegnuta je veća tragedija jer je pacijent evakuisan na vreme i uklonjene su boce sa kiseonikom koje su mogle da eksplodiraju. To vozilo je staro samo četiri godine, a nadležne službe će ustanoviti šta se desilo – kazala je Arsić.

Dodala je da je odmah nakon što su dobili obaveštenje o nezgodi, u najkraćem mogućem roku, poslato drugo vozilo.

U niškom UKC saopšteno je da je pacijent stigao u jako teškom stanju, da je reanimacija trajala skoro sat vremena, ali da za njega ništa nije moglo da se učini.

- Naložena je obdukcija nakon čega će biti poznat uzrok smrti tridesetpetogodišnjaka - rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iza pokojnog Mitrovića ostala je supruga i sinovi stari 13 i 10 godina. Ovo je druga tragedija koja je zadesila njegovu porodicu jer im je pre petnaest godina u saobraćajnoj nesreći stradao Danijelov rođeni brat, tada sedamnaestogodišnjak.

Video: Snimak ispred kovid ambulante na Voždovcu gde je jutros preminuo čovek dok je čekao u redu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    24. januar 2022 | 20:52

    Tuga velika, to sad sve nas leče oni što su završavali medicinske fakultete u kragujevcu i na kosovu i ko je završio neke kurseve, ovi koji su i nešto znali otišli su preko...

  • Ce

    24. januar 2022 | 22:16

    Neka svako odgovara ko je pogresio.Moje saucesce.

  • Gaga

    24. januar 2022 | 22:11

    Nemojte da se brukate! Verovatno mu je pozlilo, pa je transportovan u toku noći, da nije, bilo bi zašto nije!!! Kad sedate u svoje vozilo, da li znate da li će se zapaliti ili ne?? Zašto se smrzavao? Zašto ga otac nije stavio u kola i produžio u Niš?? Tako da...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA