≫ 

Za novosadske mališane već 2 godine besplatan vrtić: Sve veće potrebe roditelja za upis dece

Roditelji uglavnom plaćaju 20 % cene - oko 5.000 mesečno

  • 0
Vrtić, korona virus, vaspitačica, maske Foto: Shutterstock

Grad Novi Sad i ove godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima PU ,"Radosno detinjstvo“+", a za ovu namenu planirano je 649.053.037,00 dinara. Lista čekanja je na minimumu i na njoj su deca jaslenog uzrasta, a cilj je da kroz planirane projekte ona bude potpuno ukinuta.

Direktorka PU "Radosno detinjstvo" Marijana Popov podseća da je zaključno sa 2019. godinom za troškove boravka dece Grad izdvajao 80% od ukupne cene, a da su roditelji učestvovali sa 20%, javlja NSuživo.

-Može se reći da je i tada cena vrtića u Novom Sadu bila jedna od najnižih u Srbiji, a značajna promena desila se od 1. januara 2020. godine kada, nakon odluke Grada i gradonačelnika Miloša Vučevića, vrtići postaju besplatni za svu decu. To je bila realizacija pronatalitetne mere države, a u budžetu Grada je postojao novac za to, objašnjava Popov.

Govoreći o rekacijama roditelja, Popov ističe da su veoma pozitivne.

-Roditelji uz ovu pomoć mogu da preusmere određena sredstva za druge važne potrebe svoje dece i to znači svakoj porodici - kaže ona.

Govoreći o funkcionisanju PU "Radosno detinjstvo", direktorka objašnjava da se ustanova svake godine susreće sa velikim potrebama roditelja za upis dece u vrtiće.

Ta potreba je prepoznata i u samoj Ustanovi, kao i od Osnivača i gradonačelnika Miloša Vučevića. Iz tih razloga izgrađivali su se i izgrađuju se novi vrtići, adaptiraju se i dograđuju postojeći, a sve u cilju što većeg upisa nove dece, kao i rasterećenja broja dece koja su već upisana u određene vaspitne grupe, kaže Popov i dodaje da je ovaj trud Grada i gradonačelnika doprineo tome da u ovom trenutku lista za upis nove dece bude najmanja u bližoj prošlosti, a broji oko 300 dece jaslenog uzrasta.

Novi objekti i proširenja postojećih

Jedan od glavnih ciljeva je da se kroz gradnju vrtića na različitim lokacijama i proširivanjem postojećih, omogući funkcionisanje bez ikakvog pritiska, kao i premeštanje određenog broja dece bliže mestu stanovanja.

-Sve to dovodi do zadovoljnih vaspitača i medicinskih sestara vaspitača, dece o kojoj brinu, kao i roditelja. Već od početka naredne radne godine, odnosno u septembru, oktobru, otvaramo vrata dva nova vrtića u Veterniku i naselju Sajlovo. Počinjemo sa izgradnjom vrtića u naselju Adice i proširujemo kapacitete u Kovilju, a očekuje se i izgradnja vrtića u blizini Medicinske škole. I tu nije kraj, planiramo i gradimo dalje kako bi zadovoljili potrebe naših malih sugrađana, najavljuje Popov.

U okviru Ustanove kojom Popov rukovodi zaposleno je 2.604 radnika, postoji 73 vrtića koji su raspoređeni u 9 jedinica, Centralna kuhinja, tehnička služba, kao i upravna zgrada u kojoj se nalaze sve bitne prateće službe za funkcionisanje. Za ovako velik i bitan sistem, od ključnog je značaja dobra saradnja sa nadležnima.

-Dobijamo podršku u svim segmentima rada. Prepoznaju se naše potrebe i dobijamo pomoć u njihovom ostvarenju. Pored razumevanja potrebe za otvaranje novih vrtića, adaptaciju i proširenje postojećih, Grad, GUZO i gradonačelnik Miloš Vučević, uvek omogućju i njihovo opremanje novim nameštajem, didaktičkim sredstvima, igračkama, važnom IT opremom za vaspitne grupe u okviru "Godina uzlet"”… Velika je podrška i za naše službe ishrane kako bi se obogaćivala raznovrsnost namirnica, nabavila vozila za transport hrane, kaže Popov.

Sa velikom radošću, govori i o pravednijem odnosu prema zaposlenima.

Nikako se ne sme zaboraviti da je otvaranjem novih vaspitnih grupa i otvaranjem novih vrtića omogućeno zapošljavanje novih radnika. Činjenica je da su u prethodnim godinama, vaspitači dugo radili na određeno vreme, a sada su mnogi dobili stalna radna mesta, samo ove godine njih 317, a otvaranjem novih grupa zaposleni su i zapošljavaće se novi radnici, ističe Popov.

Roditelji uglavnom plaćaju 20 % cene - oko 5.000 mesečno.

Ekonomska cena boravka dece u vrtićima u Nišu, takozvana iznosi 20.140 dinara, od čega Grad finansira 80 odsto, a učešće roditelja je 20 %, mesečno 4.028 dinara.

Grad Kragujevac mesečno subvencioniše 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, a roditelji ostatak - 5.278 dinara mesečno.

Video: Porodica Karađorđević podelila paketiće deci u kraljevskom dvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA