≫ 

Na jedno pravilo u vezi sa testiranjem na koronu lekari se podsećaju ovih dana: Tiče se brzog testa i 5 dana

Rezultat antigenskog testa treba da se izda i saopšti pacijentu u roku od 2 sata od uzimanja uzoraka za antigensko testiranje

  • 4
Institut Torlak, testiranje na korona virus, kovid, PCR

Foto: Marko Jovanović

Novi talas korona virusa koji je zbog omikron soja pogodio Srbiju napunio je kovid ambulante i opet povećao broj testiranih osoba, a za to se najviše koriste antigenski testovi. S tim u vezi ovih dana lekari se ponovo podsećaju na pravilo uvedeno na sednici Kriznog štaba, koje je doneto još u novembru 2020. godine, a u kojem se naglašava kada se koriste antigenski a kada PCR testovi na korona virus da bi se detektovao kovid 19.

U dopisu koji su tada dobili lekari a koje i sada kruži među njima, navodi se da su antigenski testovi za brzu dijagnostiku primarni u toku epidemeiološkog talasa kada se registruje veliki broj novoinficiranih osoba virusom korona, odnosno onih koji su sumnjivi. To su osobe sa simptomima ili znacima akutne respiratorne infekcije.

- Imajući u vidu da se u Srbiji registruje visok intenzitet transmisije virusa, a u cilju brže i efikasnije dijagnostike zarazne bolesti kovid 19, samim tim i brže identifikacije slučajeva obolevanja i njihove provovremene izolacije, a u skladu sa stručno-medotodološkim usputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja korona virusa, u toku epidemiološkog talasa kada se registruje veliki broj novoinficiranih osoba virusom korona, testovi za detekciju antigena za brzu dijagnostiku su primarno sredstvo dijagnostike kada postoje indikacije za njihovu upotrebu u svim zdravstvenim ustanovama, a naročito u kovid ambulantama i prijemno-trijažnim cenrtima - navodi se u ovom dopisu.

U njemu se precizira da se test za detekciju antigena, odnosno antigenski test primenjuje u prvih 5 dana od pojave simptoma bolesti.

- Jer, posle petog dana od pojave simptoma rezultati testa više nisu pouzdani - navodi se u dopisu i objašnjava šta u slučaju da je antigenski test negativan a pacijent ima simptome infekcije:

- U slučaju negativnog testa za detekciju antigena kod osoba kod koje je postavljena sumnja na infekciju virusom korona, odnosno ima simptome slične infekciji kovidom 19, obavezna je primena PCR testa. U slučaju pozitivnog testa na detekciju antigena, isključuje se primena PCR testa a osoba se smatra pozitivnom na korona virus.

Kako se navodi, rezultat antigenskog testa treba da se izda i saopšti pacijentu u roku od 2 sata od uzimanja uzoraka za antigensko testiranje.

U kovid ambulantama, kako je pokazala praksa, rezultati ovog testa se čekaju do 20 minuta, eventualno pola sata, dok se PCR čeka najduže 24 sata.

Od početka korona virusa, 6. marta 2020. godine pa do sada, testirano je ukupno 7.936.544 uzorka.

Najviše osoba za dan je testirano, upravo, u ovom petom talasu, odnosno ovog meseca - 18. januara - čak 39.740 osoba.

Inače, od polovine janura na snazi su nove cene i PCR i antigenskog testa koji se radi na lični zahtev. Tako PCR košta 6.000 umesto 9.000 dinara dok je antigenski 1.800 dinara.

Sve više zaraženih a kraći karantin

 

Uporedo sa podsećanjem na pravila u vezi sa testiranjem, karantin je drugi put za 20 dana skraćen u Srbiji, uprkos tome što imamo, kao i Evropa, mnogo zaraženih omikron sojem. Nadu uliva što ne tera, kao delta soj, mnoge pacijente u bolnicu.

Da podsetimo, na snazi su nova pravila karantina od 18. januara. Tako sada osobe koje su zaražene korona virusom idu u izolaciju na 7 dana, nako čega moraju da se jave nа prеglеd kod lеkаrа u kovid ambulаnti, а izоlаciја im se prеkidа bеz tеstirаnjа.

Ukоlikо pacijent imа primаrnu ili sеkundаrnu imunоdеficiјеnciјu, njemu kućna izоlаciјa trајаnju 14 dаnа

Takođе, opet je izmеnjеnа је i dužinа trајаnjа kаrаntinа zа osobe kојe su bilа u bliskоm kоntаktu sа оsоbоm оbоlеlоm оd covid 19. Ona je sada 5 dana оd mоmеntа pоslеdnjеg kоntаktа sa zaraženom osobom.

I dalje važi pravilo da su od mere mеrе kаrаntinа nаkоn bliskоg kоntаktа sа zaraženom osobom izuzеti svi koji imaju dokaz о primljеnој drugој, оdnоsnо trеćој dоzi vаkcinе prоtiv korona virusa, koji su preležali bolest unutar 201 dana, ili imaju  pоzitivаn rеzultаt sеrоlоškоg tеstirаnjа u nеkој оd lаbоrаtоriја u јаvnоm vlаsništvu, nе stаriјi оd 90 dаnа оd dаnа uzоrkоvаnjа.

Video: Telegraf u najinfektivnijoj zoni Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA