≫ 

Škole već prelaze na onlajn: U jednoj zaraženo 13 nastavnika, a đaci masovno boluju i od postkovida

Zbog postkovid sindroma, deca se ne vraćaju ni tri nedelje nakon što preleže koronu, pričaju nam prosvetari

  • 59
Učenje od kuće, online nastava, računar, kompjuter, dete uči, deca škola nastava

Foto-ilustracija: Shutterstock, Tanjug/AP/Darko Vojinović

Omikron soj širi se među decom brže nego što je iko očekivao. U takvoj atmosferi danas je počelo i drugo polugodište u školama. Zbog velikog broja zaraženih, neke su, uz dozvolu školske uprave i Ministarstva prosvete, već počele da prelaze na onlajn nastavu.

- Jedna srednja škola u Pančevu je morala odmah da pređe na onlajn nastavu jer ima 13 zaraženih nastavnika i veliki broj đaka. I mnoge druge škole u Vojvodini su počele da se zatvaraju, odnosno da prelaze na onlajn. Virus se širi neverovatno brzo. U svim školama koje rade kombinovano je smanjen broj đaka koji dolaze - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, nastavnik i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže, ovaj Sindikat uputiće konkretne zahteve Ministarstvu prosvete jer ovakva situacija u školama preti da se pogorša.

- Po ugledu na zahteve kolega u Francuskoj, koji su potpuno opravdani, tražićemo da se omogući testiranje dva puta nedeljno, četvoroslojne maske i aparat za provetravanje koji pokazuje da li i kada treba provetravati prostoriju - dodaje Antić.

I pedijatri su upozorili da omikron soj posebno pogađa decu, što se vidi na primeru Vranja, gde je posebno zabrinjavajuća situacija. Кako kažu zvanični podaci, čak 39 od 40 testirane dece u domovima zdravlja u Vranju juče je bilo pozitivno na korona virus. To čini čak 97,5 odsto. Samo dan ranije, taj procenat bio je 63,8 odsto.

Deca su, inače, i najveći prenosioci gripa, a u Srbiji trenutno ima tri tipa gripa. 

Prema podacima kojima raspolaže Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), zabrinjava i što veliki broj dece pati od postkovid sindroma i ne vraća se u školu ni tri nedelje nakon što preleže virus.

- Trenutno nema puno dece koja su obolela, ali ima puno onih koja su preležala i imaju postkoivid simptome. Deca se zbog toga ne vraćaju u školu i po dve, tri nedelje nakon preležanog kovida, javljaju nam razredne starešine - kaže Jasna Janković iz USPRS.

Utisak je, dodaje, da je vraćanje dece u učinioce bila greška i da je trebalo ili produžiti raspust jednu nedelju ili ostaviti sve da nastavu prate od kuće.

- Sad nas sve zanima kako će se proslaviti i obeležiti školska slava Sveti Sava, 27.januara. Pravila kombinovane nastave nalažu da u školama nema većih okupljanja. I, pitamo se kako će to biti izvedeno - pita Janković.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru.

Potrebno je i pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van.

Ističu da je posebno važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Video: Ništa ne može da zameni predavanja uživo i druženje u učionicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prosvetni radnik

    24. januar 2022 | 22:01

    Ajmo kolege i roditelji da se izađe na ulicu ovo drugačije ne može da se reši ! Jel mi treba da budemo eksperimentalne mete da zaražavamo svoje porodice da bi neko ispunio svoje planove. Ajmo sindikati prosvete pred zgradu Vlade da Ministru ostavimo mišljenje o njemu što se ove sramne odluke tiče. Dokle da ćutimo ? Doktori su rekli svoje a on radi po svom !

  • L.

    24. januar 2022 | 21:13

    A što samo da se zatvore škole? Zatvorite tržne centre, teretane, velike markete...gradski prevoz, neka ljudi pešače i onako se većina švercuje. Zar je Kovid samo u školama? Aj sad, lupajte minuse da vidim vašu školovanu pamet.

  • VLADA 011

    24. januar 2022 | 20:38

    Prvi dan osnovna skola 4.razred osnovne skole izvestaj sledeci ctvoro ucenika bolesno uciteljica bolesna.Ministre Ruzicu nema te znam tvoj komentar nije to nista.A i vi prosvetari zasto ne obustavite rad jedino znate kada su pitanju plate tada strajkujete.Zastite decu a i vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA