≫ 

Omikron desetkovao zdravstveni kadar u Srbiji: Na bolovanju 2.000 medicinara

Neke ustanove koje su izašle iz kovid sistema, ne mogu u potpunosti da se posvete nekovid pacijentima jer im je kadar zaražen

  • 5
VMC Karaburma Foto: Marko Jovanović

Korona, u ovom, dosad najjačem naletu, desetkovala je i zdravstveni kadar, kako u ustanovama u kovid-sistemu, tako i tamo gde se zbrinjavaju isključivo nekovid pacijenti. U Ministarstvu zdravlja kažu da je zbog infekcije koronom, trenutno 2.000 zdravstvenih radnika, od kojih se 29 leči bolnički, a ostali su u izolaciji, odnosno na kućnom lečenju, javljaju Novosti.

Profesor dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dr Dragiša Mišović", kaže da su u ovoj bolnici od 64 medicinske sestre na odeljenju hirurgije čak 22 - bolesne.

- Trećina medicinskih sestara je bolesna od kovida, ali na svu sreću simptomi su blagi. U ponedeljak su i dva lekara sa ovog odeljenja prijavila infekciju - rekao je prof. Đukić.

KBC "Mišović" je početkom decembra izašao iz kovid-režima, ali sad opet, ne može da radi punim kapacitetom sa nekovid pacijentima.

- Mi i dalje ne možemo da radimo normalno i u punom kapacitetu, jer nam fali trećina medicinskih sestara samo na hirurgiji. Skoro 90 sestara od njih 700 na nivou celog KBC ima kovid. Nadam se da će ova nedelja da donese poboljšanje, i da će se mnogi vratiti na posao, tako da ćemo sledećih 10-15 dana profunkcionisati potpuno - naveo je Đukić.

Sada se strahuje da bi zbog početka drugog polugodišta, makar i po kombinovanom modelu za većinu đaka, moglo da dođe do novog talasa širenja virusa koji je u ponedeljak potvrđen kod 15.046 osoba. Ne smanjuje se ni pozitivnost na testovima, što potvrđuje i najnoviji presek, po kojem je svaki drugi od 30.988 testiranih pozitivan, niti pritisak na kovid-ambulante, a povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata.

Profesor dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, potvrdio je da se poslednjih dana beleži povećanje broja pacijenata na bolničkom lečenju, ali da je situacija pod kontrolom, iako je u njegovoj ustanovi inficirano oko stotinu zaposlenih.

- Naučili smo na udare u kojima smo imali i po 1.000 hospitalizovanih u Kruševcu, gde je najveći kovid-centar u centralnoj i južnoj Srbiji. Imamo po poslednjem izveštaju 130 pacijenata, što je daleko manje od kapaciteta - rekao je Janković:

- Sada se zaražavaju mlađi, ali biće problem kada se to bude slilo ka starijoj populaciji. Većina hospitalizovanih je jako stara. To su pacijenti sa drugim bolestima, oboleli i od malignih bolesti, hirurški pacijenti. Očigledno je da omikron daje blaže kliničke slike, a videćemo da li ćemo kasnije imati dodatne postkovid posledice. Još nismo dostigli pik talasa. Očekujem da će brojke rasti do sredine februara i da ćemo imati mirnije proleće i leto.

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    25. januar 2022 | 09:28

    Kako bre na bolovanju a ekonomija a ekonomski tigar... Sta oni izvode neradnici jedni obicna prehlada! Jaooj Vesic, Ruzicu...

  • haj

    25. januar 2022 | 10:32

    svi na bolovajnjje pa nek kon i kompanija rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA