Saznali smo da li je ova zima već oborila rekorde, odgovor direktora RHMZ iznenadio: Ovo je prognoza do marta

* Sutra prestaju ledeni, a dolaze mrazni dani * Biće ih i u prvoj dekadi februara * Saznali smo i da li nam se sprema Baba Marta, ali i zašto je ovih dana trebalo da se preselimo u Zaječar i Negotin

  • 7
Zima, ledenice vise sa krova zgrade kuće

Foto: Shutterstock

Ako ste pomislili da nam je zima pokazala svoje zube, verujte da nije jer ni ovih ledenih dana nije oborila svoje temperaturne rekorde. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić kaže za Telegraf.rs da u dosadašnjem toku zime nije bilo prevazilaženja temperaturnih ekstrema za zimu. Oboren je samo jedan rekord koji se tiče padavina, i to još u decembru, na Crnom Vrhu. 

On podseća i da kalendarska zima počinje 21. decembra, ali da u meteorološkom smislu obuhvata period od 1. decembra do 28. odnosno 29. februara.

- U dosadašnjem toku zime nije bilo prevazilaženja temperaturnih ekstrema za zimu. U Beogradu je 25. januara 2022. godine zabeleženo minus 9 stepeni, dok je apsolutni minimum dnevne temperature u toku zime zabeležen 10. januara 1893. godine i iznosio je -26,2. Niske temperature su zabeležene u Beogradu i 14. februara 1985. godine, kada je bilo -15.4, kao i 10. februara 2012. godine kada je bilo 15,5 stepeni ispod nule - navodi za Telegraf.rs prof. Nikolić, koji je i stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj Organizaciji.

Rekordi obarani 1985. i 2012. godine

 

U Sjenici je, podseća on, jutros zabeleženo -24, 8 stepeni, ali ni u njoj nije oboren rekord.

- Apsolutni minimum do sada u Sjenici bio - 38 stepeni evidentiran 26. januara 1954. godine. U Karajukića bunarima jutros je izmerena temperatura od - 31,1 stepen, dok je apsolutni minimum temperature vazduha, u celoj Srbiji, od -39,5 upravo zabeležen na ovom mernom mestu 13. januara 1985. godine. U Sjenici je toga dana zabeleženo -35,6 stepeni - kaže prof. dr Nikolić:

- U Banatskom Karlovcu je jutros zabeleženo 19,1 stepen ispod nule, a dosadašnji apsolutni minimum je bio -28,1 9. februara 2012. godine. U Požegi je jutros je izmereno -17,8 a 13. januara 1985. godine je bilo

-30,7. U Dimitrovgradu je minimalna temperatura 25. januara 2022. godine odnosno danas bila -17,3 a 25. januara 1963. godine je bila -29,3.

Zaječar i Negotin bez ledenih dana

 

Kada je reč o padavinama, prof. Nikolić kaže za Telegraf.rs da je u toku posmatranog perioda ove godine prevaziđen apsolutni dnevni maksimum padavina za zimu u meteorološkom smislu na Crnom Vrhu.

- 12. decembra 2021. godine izmereno je 46,8 mm padavina, čime je prevaziđen dosadašnji dnevni maksimum padavina za zimu od 10. decembra 1992. godine, koji je iznosio 41,4 mm. Kada je reč o snegu, na Kopaoniku je jutros zabeleženo 112 centimetara snežnog pokrivača, dok je 15, 16. i 17. februara 1974. godine zabeleženo 198 centimetara - podseća direktor RHMZ za naš portal.

RHMZ

Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ Foto: Nikola Tomić

Inače, kako kaže, od početka kalendarske zime, 21. decembra, pa do danas, broj ledenih dana u Srbiji bio je u nižim predelima u intervalu od 2 do 6, a u Beogradu 3 dana.

- U Zaječaru i Negotinu ledeni dani nisu zabeleženi dok je u planinskim krajevima registrovano od 11 ledenih dana na Zlatiboru, do 19 dana na Kopaoniku - kaže naš sagovornik.

Kompletna prognoza

 

On podseća da će danas u većem broju mesta, dnevna temperatura biti ispod nule, dakle ledeni dan.

- Posle podne, sa severa, očekuje se postepeno naoblačenje, a u toku noći, ka sredi, mestimično kratkotrajan sneg. Padavine će biti slabog intenziteta, pa će povećanje visine snežnog pokrivača biti lokalno, za 1 do 3 centimetara. Već od sutra, 26. januara, pa do kraja meseca, očekuje se blagi porast dnevnih temperatura vazduha, dok bi minimalne dnevne temperature vazduha i dalje bile ispod nule, a to su takozvani mrazni dani. Dakle, nećemo imati ledene, ali ćemo imati mrazne dane.

- Sutra se očekuje pretežno oblačno vreme, uz slabljenje jutarnjih mrazeva. Sneg se povremeno očekuje u oblasti Homolja i jugoistočne Srbije, gde u planinskim predelima može pasti od 5 do 10 centimetara novog snega. U ostalim krajevima moguće je tek provejavanje slabog snega, a sredinom dana i kratkotrajna susnežica, pa neće biti povećanja visine snežnog pokrivača. Sutra bi se dnevne temperature kretale u intervalu od 0 do 5 stepeni, u Beogradu u intervalu 2 do 3 stepena, a od četvrtka očekujemo dalji porast dnevnih temperatura na vrednosti od 3 do 8, u Beogradu od 5 do 8 stepeni. U toku cele sedmice padavine će biti slabe, osim planinskih predela na istoku i jugoistoku tokom sutrašnjeg dana. U drugom delu sedmice, u nižim predelima, očekuje se i kratkotrajna kiša uz topljenje snega preostalog snega, pa je u noćnim i jutarnjim satima moguće zaleđivanje mokrih površina - navodi prof. Nikolić.

Početkom naredne sedmice, očekuju se opet snežne padavine, uz pad temperature vazduha koje bi u planinskim predelima uslovile povećanje visine snežnog pokrivača od 10 do 20 centimetara, lokalno i više, dok bi se i u nižim predelima formirao manji novi snežni pokrivač.

- Tokom prve dekade februara očekuju se mrazni dani, sa minimalnim temperaturama vazduha ispod nule, a maksimalnim dnevnim do 5 stepeni, uz manju mogućnost za pojavu snežnih padavina. Ukupno uzevši, februar bi bio topliji od proseka i sa deficitom padavinama, sa umerenim rizikom za pojavu dana sa jakim mrazom i za pojavu ekstremnih padavina. U celoj Srbiji očekuje se srednja februarska temperatura vazduha u intervalu od 4 do 6, a u planinskim predelima od minus 2 do 2, što je za oko dva stepena više iznad granica višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti od 3 do 5 dana, a na planinama od 8 (na Zlatiboru) do 14 dana (na Kopaoniku).

- U pogledu padavina, tokom februara očekuje se količina padavina od 25 mm do 40 mm u nižim predelima, a na planinama do 60 mm, što su padavine ispod proseka za ovaj mesec, a to znači postojanje samo umerenog rizika za pojavu ekstremnih padavina - navodi direktor RHMZ.

Mart bez mrazeva

 

Takođe, očekuje se topliji mart od proseka, sa prosečnom sumom padavina, bez rizika od pojave jakih mrazeva i bez rizika za ekstremne količine padavina.

- Očekuje se da će srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biti u intervalu od 7 do 9 stepeni u nižim, a od 1 do 3 u brdsko - planinskim oblastima, što je do 1,5 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Dakle, nema rizika od pojave jakih mrazeva. Tokom marta se prognozira količina padavina u nižim predelima od 40 do 60 mm, a na planinama do 80 mm, što je u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Bez rizika za ektremne količine padavina - kaže on i sumira da se u toku zime 2021/2022 očekuje temperatura vazduha u granicama proseka od 0 do 4 stepena, a u višim predelima od -4 do -2 i prosečna količina padavina od 100 mm do 160 mm, na planinama od 200 mm do 230 mm.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA