≫ 

Vojska obučava pse za traženje eksplozivnih sredstava: Oštrim njuhom otkrivaće i one skrivene

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a njegovom uspešnom realizacijom, Vojska Srbije dobija vodiče i službene pse obučene za zadatke protivdiverzione zaštite štićenih lica, objekata i pokretnih sredstava, kao i druge zadatke u protivterorističkim operacijama u kojima se mogu upotrebiti dresirani psi tragači

  • 0
vojska srbije, psi Foto: Ministarstvo odbrane

U Centru za obuku pasa Vojske Srbije u Nišu u toku je završna faza šestomesečnog osposobljavanja vodiča i dresure službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

Na obuci u kasarni "Knjaz Mihailo" su podoficiri koji se osposobljavaju za dužnost vodiča službenih pasa u specijalnim i jedinicama vojne policije, koji će biti angažovani na zadacima protivdiverzione zaštite, dok dresuru prolaze odabrani psi tragači uzgojeni u Centru specijalno za ovu namenu.

Vodiči sa službenim psima uvežbavaju realizaciju protivdiverzionih pregleda i pretres objekata i pokretnih sredstava, a težište je na izoštravanju i usmeravanju čula mirisa službenih pasa radi efikasne identifikacije tragova i pronalaženja skrivenih ili odbačenih eksplozivnih sredstava.

Oni su prethodno prošli osnovnu obuku kako bi se steklo međusobno poverenje i omogućila potpuna kontrola i efikasno vođenje psa od strane vodiča prilikom realizacije zadataka.

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru. Njegovom uspešnom realizacijom, Vojska Srbije dobija vodiče i službene pse obučene za zadatke protivdiverzione zaštite štićenih lica, objekata i pokretnih sredstava, kao i druge zadatke u protivterorističkim operacijama u kojima se mogu upotrebiti dresirani psi tragači.

Video: Hoćete da švercujete? Bolje ne, jer će vas Neron i Hera poslati iza rešetaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA