≫ 

Dupliran broj pacijenata u bolnicama u Jablaničkom okrugu: Situacija na ivici da pređe u vanrednu

U narednim danima očekuje se i veći broj obolele dece, budući da tokom raspusta nije bilo zaražavanja a da je juče registrovano 20 učenika zaraženih koronavirusom

  • 2
Opšta bolnica Leskovac

Printskrin: Youtube/RTS1

Epidemijska situacija se pogoršava i na području Jablaničkog okruga. Procenat pozitivnih među testiranima od vikenda nije pao ispod 40 odsto, a išao je i do 68 odsto.

- Trenutna epidemijska situacija i dalje se procenjuje kao nepovoljna ali sa mogućnošću pogoršanja i brzog prelaska u vanrednu. Za sada ovakvu ocenu dajemo samo na osnovu povećanog broja obolelih, jer nismo imali povećanje broja hospitalizovanih, jer su svi bili sa lakšom kliničkom slikom - rekla je dr Zorana Kulić, epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu za RTS.

Međutim, u odnosu na prošlu nedelju, broj pacijenata u bolnicama je udvostručen.

U narednim danima očekuje se i veći broj obolele dece, budući da tokom raspusta nije bilo zaražavanja a da je juče registrovano 20 učenika zaraženih koronavirusom.

- Od septembra do Nove godine imali smo veliki broj obolele dece, skoro 80 odsto ukupno obolele dece bilo je u ovom periodu - kaže dr Kulić.

Dodaje da je povećan i broj obolelih u kolektivima većih kompanija na području Jablaničkog okruga, ali i da među zdravstvenim radnicima ima 159 obolelih samo u januaru, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem.

- U januaru poršle godine, do 24. januara, imali smo 500 obolelih, ove godine do 24. januara imamo 2.010 obolelih, četri puta više - rekla je epidemiološkinja.

Ističe da vakcinacija stoji na oko 50 odsto, da je veoma mali broj onih koji se javljaju za prvu dozu, dok je u ovom trenutku najviše onih koji dolaze da prime treću dozu vakcine -26 odsto vakcinisanih.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 19.901 slučaj zaraze koronavirusom od testirana 39.282 uzorka. Od posledica zaraze preminule su još 34 osobe.

To je najveći broj novozaraženih od početka pandemije koji je zabeležen u jednom danu.

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj, rekla je za RTS da se omikron brzo širi, ali daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Srbija je jedna od 22 zemlje koje učestvuju u studiji koja bi, između ostalog, trebalo da odgovori na pitanje koliko su vakcine efikasne. Predsednica Stručnog komiteta za imunizaciju prof. dr Ljiljana Marković Denić kaže da proveravaju ne samo antitela, već i ćelijski imunitet kod vakcinisanih pacijenata.

Video: Velike gužve ispred kovid ambulanti: Redovi se protežu do ulica, čeka se i satima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA