≫ 

Da li ćemo 6. marta "slaviti" dve godine epidemije i kraj korone? Moguća dva scenarija

U jednom slučaju, vrh talasa bismo imali do polovine februara, u drugom kasnije, ako grip više umeša "prste"

  • 24
Epidemija Srbija

Foto: Shutterstock

Omikron je zavladao svetom, ne postoji zemlja koja ne obara rekorde u broju zaraženih zbog njega, ali uporedo sa tim, lekari su sve glasniji, kako inostrani tako i naši, da je on uvod u kraj epidemije, zapravo pandemije, i da bi ona mogla da se završi na proleće. 

To bi, priznaćete, bilo idealno, pogotovo ako se to zaista dogodi za pet-šest nedelja, kako je bilo izjava. Onda bi Srbija sa koronom završila tačno na dve godine kako je došla kod nas, 6. marta.

Ali, da li je to moguće?

Ono što je sigurno, ako se situacija bude odvijala po jednom scenariju i ticala se samo omikrona, Srbija bi zaista imala mirnije proleće, i polako se opraštala od kovida 19.

Vrh talasa bismo u tom slučaju, kako za Telegraf.rs objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, imali do sredine februara, a po drugom scenariju kasnije. 

- Imamo dva scenarija. Jedan je, ako se stvarno radi samo o omikronu, a to znači da će se veći deo stanovništva prokužiti i steći kolektivni imunitet. Neki prirodnim putem, jer i oni koji su imali lakšu formu imaju prirodni imunitet, a neki koji su vakcinisani. To može da znači da stvarno sa omikronom ulazimo u jedan mirniji period, i krajem proleća se verovatno može reći da će to biti mnogo kontrolisanija situacija. To ne znači da neće biti omikrona, ali će biti mnogo lakše, kontrolisanija situacija - objašnjava prof. Tiodorović.

Drugi scenario, kako kaže, koji može da se desi, jeste da nam grip pokvari prvi.

Jer, ovo što se dešava kod dece, ne liči sve na omikron. Ako se to tako nastavi, onda ćemo imati problem sa gripom, koji će produžiti sve, i umesto da februar prođe u smirivanju situacije, može se desiti da umesto da vrh imamo do sredine februara, on bude krajem februara ili početkom marta. U tom slučaju onda tek početkom marta može da počne da opada broj i da se sa prolećem sve završi - kaže naš sagovornik.

Da bi se odjavila epidemija, koja je u Srbiji proglašena 19. marta 2020. godine, da podsetimo, moramo da imamo dupliran broj dana izolacije sa nula zaraženih.

- Kod omikrona je inkubacija uvek kraća, pa može da bude dovoljno i da imamo 14 dana nulu - kaže prof. dr Tiodrović, i podseća da grip, lečio se ili ne, traje 7 dana.

Profesor informatike Petar Kočović, koji na osnovu svog matematičkog modela prognozira broj zaraženih, rekao je ranije za naš portal da je upravo ova nedelja presudna zbog povratka đaka u škole.

On očekuje da 14. februara imamo jednak broj zaraženih kao 25. decembra. Tada je, podseća, bilo oko 1.000 zaraženih po danu, posle čega je krenuo rast.

Da bi omikron označio početak nove faze u pandemiji kovid 19, a možda i njen kraj u Evropi, između ostalih je izjavio i izjavio je Hans Kluge, iz Svetske zdravstvene organizacije.

On je rekao da kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedelja i nekoliko meseci globalni imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takođe i zbog sezonskog pada zaraze.

- Očekujemo period mira, a onda bi se krajem godine kovid mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija.

Video: Kombinovani model nastave izazov je za đake, ali i nastavnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • милан

    29. januar 2022 | 14:37

    Што не преносите шта се дешава у Канади??!

  • Plaza

    29. januar 2022 | 14:48

    Prehladio se pre 7 dana , grip. Drzalo 4 dana ko i uvek. 🤷‍♂️ nos grlo bez temp i aj zdravo. 🤣

  • Срећа у несрећи

    29. januar 2022 | 14:28

    Да грипа више нема...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA