≫ 

Vukojica je kragujevački heroj na vodi: Za dva dana od sigurne smrti spasio tri utopljenika u jezeru

Tri decenije Vukojica Cikotić druguje sa jezerom u Šumaricama

  • 0
Vukojijca, Kragujevac

Foto: Printskrin/RTS

Čak tri osobe, za dva dana, upale su u jezero u kragujevačkim Šumaricama. U ledenoj vodi našla su se dvojica mladića i jedna žena. Od sigurne smrti spasili su ih lekari Hitne pomoći i radnik na jezeru Vukojica Cikotić.

Tri decenije Vukojica Cikotić druguje sa jezerom u Šumaricama. Zna mu sve mene, šumove i huku. Plahovita, hladna voda najopasnija je zimi, a tada je samo on tu - da čuje nečiji vrisak i poziv u pomoć,

- Ja sam ovde stao i video da se neko praćaka u vodi i onda smo potrčali. Ja tu imam te pojaseve spasilačke i onda smo to pokušali da bacimo, da je spasimo, ako se uvati za pojas, ona ne može da potone. Nju je presekla voda, a sad je voda hladna i ona bi se udavila i u plićaku - priča Vukojica za RTS.

Vukojica i njegov komšija, prisebnošću i brzom reakcijom, izvukli su 35-godišnju ženu na obalu i pozvali Hitnu pomoć. Sekunde su presudile, kao i mnogo puta do sada, kaže ovaj skromni heroj.

- Bilo je upadanja isto kroz led. Pomagali smo, zapomagali, vadili. Bilo je i mladih ljudi i starijih ljudi. Svi smo tu spašavali - dodaje Vukojica.

Trenuci između života i smrti u ledenoj vodi, dovode do hipotermije i najčešće - fatalnog ishoda.

- I zato je bitno da se što pre ne samo izvadi iz vode, i zagreje, nego da lekarske ekipe što pre stignu na teren i ukažu i brzu i adekvatnu pomoć pacijentima. Kad spasete ljudski život, to je fantastičan osećaj - navodi dr Jelena Milanović iz kragujevačke Hitne pomoći.

- Naravno da smo se osetili obojica, da smo spasili jedan život koji je mlad - ističe heroj Vukjica.

I to je za Vukojicu najveća sreća i nagrada. Svaki čovek, kome je pomogao, svaki udisaj koji je osetio - čine njegov život.

Video: Hrabar policajac spasao dete iz ledene reke: Pomagali mu sa obale a ključan je bio jedan predmet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA