≫ 

Da li je Veliki Trnovac narko prestonica Srbije? U procepu etničke podele, dve kulture i dve strane zakona

Priča o narko biznisu u Velikom Trnovcu stara je decenijama

  • 8
Putevi droge kroz Veliki Trnovac, droga albanija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Veliki Trnovac - albansko selo kada se kao kriterijum uzme nacionalnost njegovih žitelja, srpsko, kada se u obzir uzme teritorija, zakon i organi reda. Administrativna linija sa Kosovom i Metohijom je veoma blizu, a mnogi putevi vode do nje...

U burnoj novijoj istoriji ovo mesto je, u tom procepu "ni na nebu ni na zemlji" steklo status nedodirljive albanske tvrđave u centralnoj Srbiji, iz kog potiču mnogi viđeniji Albanci iz tog kraja, ali i pojedinci koji su za Srbe i srpske snage bezbednosti važili za teroriste. Osim po nacionalističkoj i političkoj, pa i bezbednosnoj liniji, procep u Velikom Trnovcu širi se, po pričama koje kolaju, i po šavu zakona - decenijama se govori o kriminalu, "tonama droge", plemenskoj povezanosti žitelja i posebnim pravilima koja važe u tamnoj zoni, s druge strane zakona.

Znatiželjni su ulazili u Trnovac, šetali putevima kojima je hodao ozloglašeni kapetan Leši (Ridvan Ćazimi, jedan od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca), došli do tačke na kojoj je on i ubijen. Posetioci gledaju kako se vijore albanske zastave, mlade meštane koji nemilim pogledom posmatraju strance i stare koji vode svoju politiku i mudro zbore o dobrim i zlim ljudima.

Ulje i voda, nebo i zemlja, nespojivi narodi, vrednosti i kultura, njihovo drugačije poimanje zajednice, lojalnosti i sloge. Oni se drže zajedno i uvek protiv nas - ne fizički, ne ljudski, već po svojim vrednosnim pogledima. S njima, ipak, delimo prostor, iako su vrtlozi Balkana ovde su jasno omeđili polja. Jaz se oseća u svakom uzdahu, a razlike na svakom koraku.

Priče o tonama droge šire se od usta do usta. "Tu se svako bavi narko-biznisom. Oni se drže po nekim njihovim, plemenskim zakonima", priča se. Ali, nije tačno da policija ne ulazi u albanska sela. Činjenica je da droge ima, pa i posla za policiju i sudstvo. Predmeti u sudovima se gomilaju, padaju i kriminalci. Optužiti celo selo da je ogrezlo u narko biznisu samo olakšava posao onima koji vode narko biznis, misleći da su u oblaku mita sami postali nevidljivi...

Danas palo petoro

 

Pripadnici Službe za borbu protiv droga, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu, uhapsili su danas pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičeni su uhapšeni prilikom pokušaja primopredaje marihuane, koju su transportovali kombijem na putu između Velikog Trnovca i Turije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će u zakonskom roku biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Značajno hapšenje 2019.

 

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije uhapsili su aprila 2019. godine Vlasufa Hazirija (58), jednog od najmoćnijih vođa albanskih porodica iz Velikog Trnovca.

Policija je kod Hazirija pronašla četiri kilograma čistog heroina koji je on švercovao sa Kosova i Metohije, da bi u selu uvećao njegovu količinu do 4 puta, saznao je tada "Telegraf" od izvora iz policije.

Decenijama star problem

 

Priča o narko biznisu u Velikom Trnovcu stara je decenijama. Čitav kraj je, inače, u blizini granice sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, a posle 1999. godine droga je našla još lakši put preko Kosmeta.

- Sa Kosova, bukvalno rečeno, ko god dolazi, može uneti drogu. Znate li vi da je na tom potezu na desetine puteva kojima se trguje drogom, ljudima, oružjem, deficitarnom robom, hranom... Svi ti putevi sa Kosova, uglavnom vode u Veliki Trnovac i Bujanovac - ispričao je za srpske medije jedan policajac još pre 15 godina.

Etničke podele i oružani sukob

 

Inače, osetljiva zona Preševa, Bujanovca i Medveđe posle 1999. bila je faktički ratno područje.

Tu je veliku ulogu za Albance imao spomenuti komandant Leši.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB.

Leši je ubrzo ubijen, a izvršilac i nalogodavac nisu otkriveni... Od tada Leši ima kultni status u albanskoj zajendici.

Njemu se u čast godinama održavaju neformalne manifestacije, koje nikada nisu zvanično bile podržane od strane opštine, ali su zato albanski funkcioneri uvek rado viđeni gosti.

Srba u Velikom Trnovcu nema, ali postoji trag da su ga ranije, zajedno sa Albancima, naseljavali - to je jedna pravoslavna crkva u kojoj se bogosluženje vrši jednom godišnje.

Prema popisu iz 2002. godine, selo je imalo 6.762 stanovnika, ali mnogi iz ovih krajeva rado odlaze u inostranstvo... A tamo, negde u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji svi oni su stranci.

Video: U Velikom Trnovcu zaplenjeno 300kg: Policija presekla lanac krijumčarenja droge iz Albanije u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • demo

    27. januar 2022 | 13:27

    Bravo policijo. A Koluvija? Aaaa on je srbin😂😂

  • Predrag

    27. januar 2022 | 13:33

    Dobro jutro !

  • Veteran

    27. januar 2022 | 15:47

    Jeste glavni, ali možda samo kao trasa, I tu padaju radnici, znači oni koji prenose drogu, a Tate sede u foteljama,..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA