Ogroman skok obolelih među mladima: Čak 20 puta više zaraženih akademaca u Studentskoj poliklinici

Na nedeljnom nivou sada ih ima 20 puta više zaraženih nego u decembru

  • 4

U Studentskoj poliklinici u Beogradu u januaru je zabeleženo čak 20 puta više zaraženih studenata na nedeljnom nivou u odnosu na decembar prošle godine, kada ih je bilo oko 20.

- Zabeležen je ogroman skok. U januaru jako veliki broj studenata dolazi na testiranje i veliki je broj pozitivnih. U prethodnoj nedelji bilo ih je blizu 400 - rekla je epidemiolog Studentske poliklinike Mila Paunić, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, više od 50 odsto studenata bude zaraženo u odnosu na broj pregleda.

- U drugoj nedelji januara je bilo 56 odsto i to je visok procenat, a sigurno je da je to veći broj pozitivnih nego što otkrijemo - ukazala je Paunić i navela da je od početka epidemije kroz Studentsku polikliniku prošlo oko 11.000 studenata.

Ona je istakla da je vakcinacija studentske populacije trenutno potpuno stala, te da se na dnevnom nivou daje od 10 do 12 doza.

- Vakcinacija je prošlo leto gotovo stala, imali smo oko 13.000 vakcinisanih, a kada je krenula kampanja ''Na tebi je'' namenjena mladim ljudima i kada smo otvorili mejl adrese, imali smo mali zamah, ali sada je potpuno stala - poručila je Paunić i dodala da je ukupno dato oko 16.350 doza.

Na pitanje kakva je sada klinička slika zaraženih studenata, Paunić odgovara da dominira omikron varijanta virusa, koja, kaže, mladima zadaje blaže simptome.

- Ali sasvim sigurno imamo delta varijantu, što znači da imamo studente koji imaju i nešto komplikovanije slike - rekla je Paunić i istakla da u polikliniku dolaze i vakcinisani studenti, ali da oni sa dve ili tri doze "sasvim sigurno prolaze mnogo lakše".

Video: Nema gužve, ali ima mnogo zaraženih: Na Paliluli 60 odsto pregledanih pozitivno na kovid

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    27. januar 2022 | 11:51

    Zašto traže pomoć lekara ako im nisu ranije verovali da treba da se vakcinišu? Neka se mažu pavlovićevom masti kao i do sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA