Zaštitnik građana reagovao na pritužbe hrvatske manjine: Da se povuče sporni udžbenik

U udžbeniku srpskog jezika navedeno je da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim

  • 18
SRBIJA OBRAZOVANJE TEST Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Zaštitnik građana traži od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da do početka naredne školske godine povuče iz upotrebe udžbenik za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika, u cilju poštovanja jezika nacionalnih manjina koji su priznati u Republici Srbiji.

Zaštitnik građana je početkom oktobra 2021. godine po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da je resorno ministarstvo odobrilo izdavanje udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem je u definiciji podele južnoslovenskih jezika navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Zaštitnik građana u mišljenju nadležnim organima navodi da su odobrenjem udžbenika u kojem stoji ovakva definicija povređena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi jezika i pisma u Republici Srbiji.

Istovremeno, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je prilikom ocene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika može za posledicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj, navodi u mišljenju Zaštitnik građana.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od nadležnog ministarstva da preduzme sve mere kako bi sporni udžbenik bio povučen iz upotrebe do početka školske 2022/23. godine, kao i da ga u roku od najkasnije 60 dana obavesti o postupanju po preporukama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima S.

    27. januar 2022 | 17:56

    Ako hrvatskoj manjini nešto ovde smeta, neka odu u zemlju porekla. Oni ovde imaju više nego Srbi u Hrvatskoj. Osim toga, da li je nekom poznato da li u SAD postoje udžbenici na španskom, kineskom, italijanskom... ?

  • Srpkinja

    27. januar 2022 | 17:29

    Kada se u te tri zemlje prizna srpski jezik za srpski narod, onda mogu da traze od nas isto. Mnogo smo mi tolerantni.

  • Exx

    27. januar 2022 | 19:35

    Bitno je da zaštitnik ide uz onu stvar Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA