≫ 

Nisu sve priče iz srpskog Sibira ledene: Na veliki praznik stigli pokloni na hladni Pešter

U Pešterskim selima, koja su u ovom periodu godine okovana snegom i ledom, ostali su mahom stariji stanovnici, dok su mladi u potrazi za poslom i boljim životom otišli u beli svet, dok za stare i nemoćne slabo ko ima da brine

  • 1
sjenica, paketići Foto: Rina.rs

Dok iz srpskog Sibira, sa Pešterske visoravni stižu vesti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, o velikim minusima koji svake godine duboko zalaze ispod nule i zamrznu sve što se nađe na putu, lep gest koji se dogodio na jučerašnji praznik Savindan, otopiće i najzamrznutije srce.

Miljan Konatar iz Podgorice, ali poreklom sa epicentra najhladnije tačke Srbije, iz sela Visočke, odlučio je da obraduje mališane koji pohađaju Osnovnu školu "Sveti Sava" u Barama.

U toj školi, koja je nekada nosila naziv "29. novembar", danas uči 70 đaka za koje je bilo pripremljeno oko 100 paketića.

- Nismo samo obišli đake ove škole, već smo posetili oko petnaest kuća u kojima je ostalo da živi jedno ili dvoje, gde je dosta nepokretnih i bolesnih. Paketi sa osnovnim namirnicama su u vrednosti od 100 evra, što je ukupno oko 7000 evra. Nismo stigli da obiđemo sve, ali je direkotor škole u Barama preuzeo to na sebe i danas će paketi biti podeljeni svima, što je negde oko 350 domaćinstava - rekao je za RINU, Miljan Konatar.

U Pešterskim selima, koja su u ovom periodu godine okovana snegom i ledom, ostali su mahom stariji stanovnici, dok su mladi u potrazi za poslom i boljim životom otišli u beli svet, dok za stare i nemoćne slabo ko ima da brine.

- Gde smo izgubili ljudskost i humanost? Pre je bilo više siromašnih, ali je Crveni krst i socijalna pomoć stizala do svih. Moramo probuditi sve, pa i one nedodirljive koji su nosioci vlasti u ovom surovom kraju. Narod ih je birao i to je njihova obaveza - dodao je Miljan Konatar.

On je još naveo da se neće na ovome zaustaviti, već da će i dalje pomagati najugroženijim stanovnicima svoga zavičaja.

Inače, Miljan Konatar, je pre par godina u svom rodnom selu Visočka na mestu srušene crkve brvnare, podigao je novu, posvećenu Vaznesenju Gospodnjem. Novi hram tada je osveštao Vladika mileševski Atanasije, a za ovo delo Miljan je okićen Ordenom belog anđela.

Video: Struje nema već tri dana, teško stanje u domaćinstvima: Život zavejanih meštana sela na Pešteri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милош

    28. januar 2022 | 23:55

    Pomoć za celi Pešter...Dobri i vredni ljudi odani svojoj zemlji zasluzuju bolji zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA