≫ 

Srbija više nije u minusu, a i dalje nam je hladno: Evo zašto se još smrzavamo i kad će biti toplije

Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je šta je subjektivni osećaj hladnoće i kako se on određuje

  • 1
Zima smrzavanje ruke sneg čovek jakna vreme

Foto: Shutterstock

Iako su temperature u plusu i dalje nam je hladno i smrzavamo se čim izađemo napolje. Kako to? Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je šta je subjektivni osećaj hladnoće i kako se on određuje.

Kako je naveo, subjektivni osećaj da je temperatura niža nego što jeste zavisi od nekoliko stvari: od toga što naše telo reaguje sa okolinom u zavisnosti od temperature, vlažnosti vazduha i vetra, i odeće koju nosimo.

- Ako pogledamo ruke i lice, ovi meteorološki uslovi imaju uticaj da se telo hladi kada je temperatura niska ili kada je dovoljno jak vetar, pošto on pospešuje isparavanje vlage sa površine kože - naveo je Todorović za RTS dodajući da se nezaštićeni delovi tela mnogo brže hlade nego ceo organizam koji se brani svojom toplotom.

Prema njegovim rečima, to možda jeste subjektivni osećaj, ali je i realna temperatura na nezaštićenim delovima tela.

Govoreći o tome kolika može da bude razlika između realne temperature i subjektivnog osećaja, meteorolog je rekao da razlika može da bude i po nekoliko stepeni.

Naveo je primer da u planini ako je temperatura malo ispod nule, a duva jak vetar i ako ima i vedrene jer i vedrina pospešava isparavanje, a ako su lice i ruke nezaštićeni, razlika između realne temperature i subjektivnog osećaja može biti i do desetak stepeni.

- To se vidi nekada da se kosa, brkovi, brada zalede iako ništa ne pada - istakao je Todorović.

Napomenuo je da je najniža temperatura neposredno pre izlaska Sunca, a da osećaj hladnoće čovek oseća i ako se nije dovoljno naspavao.

Najavio je da ide toplije vreme, a da se sutra sredinom dana očekuje na teritoriji Beograda kratkotrajna kiša.

Video: Todorović: I u prvoj polovini februara promenljive vremenske prilike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA