≫ 

Nišlije srednjoškolci u ulozi forenzičara: Na osnovu larve mušice otkrivaju vreme ubistva

Projekat "Na mestu zločina" namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola

  • 1
Les, mrtvak, mrtvacnica, mtrav covek

Foto-ilustracija: Shutterstock

Utvrđivanje vreme smrti na osnovu stadijuma u kome se nalaze insekti pronađeni na osobi koja je nastradala, utvrđivanje načina na koji je osoba preminula i da li se radi o ubistvu ili ne, analiza materijala koji je pronađen na mestu zločina, analiza DNK, otkrivanje tragova krvi, otisci prstiju, psihologija osumnjičenih osoba za ubistvo, samo je deo onoga čime će se srednjoškolci iz gimnazija „Svetozar Marković“ i „Bora Stanković“, kao i njihovi vršnjaci iz Ekonomske škole baviti narednih mesec dana.

Učiće sve o insektima, lišajevima, mahovini, krvi kako bi doneli zaključke o tome ko je, kako, kada i zbog čega počinio ubistvo. Sve to u okviru projekta „Na mestu zločina“ koji su osmislili studenti sa departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je na konkursu Centra za promociju nauke za 2021. godinu proglašen najboljim, pišu Niške vesti.

Kroz forenzičku avanturu učešćem u četiri radionice tokom marta i aprila srednjoškolce vode studenti biologije Ana Milenković, Aleksandra Petrović, Jana Đorđević, Emilija Ćirić i Anastasija Jevtić uz mentorstvo profesoara dr Vladimira Žikića. Radionice će se relizovati u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.

- Projekat "Na mestu zločina" predstavlja interaktivnu simulaciju namenjenu učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola i ima za cilj da, na zanimljiv i njihovom uzrastu prilagođen način, približi celokupni forenzički proces. Učenici će imati priliku da se sami oprobaju u ulozi detektiva koji radi na slučaju smrti osobe: upoznaće se sa radom forenzičara, sakupljaće i obrađivati različite dokaze sa potencijalnog „mesta zločina” i samostalno će, uz podršku mentora, donositi različite zaključke o potencijalnom zločincu. Učenici će analitički, kritički i logički razmišljati i tako reše ubistvo - kaže studentkinja Ana Milenković.

Prvi zadatak srednjoškolaca je bio da na osnovu stadijuma larvi obične mušice u kome se one nalaze utvrde vreme smrti nastradale osobe.

- Forenzika je izuzetno zanimljiva svima i osobama svih uzrasta jer svi gledamo dosta serija i filmova sa tom tematikom. Rad forenzičara u serijama privlači posebno mlade osobe tako da je naša ideja bila da ih uputimo u tajne forenzike i zadovoljimo njihovu radoznalost - dodaje studentkinja Jana Đorđević.

Tokom dvomesečnog rada na ovom projektu srednjoškolci Ana, Julijana, Nevena, Sara, Anđela, Aleksandar, Nikola, Marija, ukupno ih je 40, proći će kroz zanimljive situacije koje ih očekuju na mestu zločina. Kroz smeh kažu da se forenzičare iz čuvene serije čija se radnja odvija u Majamiju preselili u Niš.

- Zanimljivo je šta sve može uz pomoć nauke i mikroskopa da se otkrije - kaže Sara iz Gimnazije "Svetozar Marković".

Psihologija osumnjičenih osoba

Mariju posebno interesuje psihologija, a na jednoj od radionica baviće se upravo psihologijom osumnjičenih osoba.

- Na osnovu njihovih reakcija, mimike, pokreta, pogleda, načina na koji reguju dok odgovaraju na pitanja moći ćemo da zaključimo da li su krivi ili ne. Za mene je to nešto novo i želim da vidim kako ću se snaći u toj situaciji - dodaje jedna od srednjoškolki koja učestvuje na radionicama.

Jelena Anđelković je profesorka biologije i koordinator u Naučnom klubu.

- U Naučnom klubu se trudimo da pomognemo nastavnicima da dođu do mnogih činjenica, informacija i odgovora na mnoga pitanja, a učenicima pomažemo da razviju svoju maštovistost i kreativnost, a pomažemo im i da u različitim aktivnostima iskažu svoja interesovanja. Projekat koji sada realizujemo i koji je izazvao veliku pažnju i kod komisije koja je ocenjivala projekte, ali i kod srednjoškolaca je jedan od načina da učenicima pružimo priliku da zadovolje svoju radoznalost, ali i nauče puno toga - kaže Jelena Anđelković.

Prema rečima Danijele Marković, direktorke Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, nastvanici škola, ali i studenti u prilici su da svoje ideje pretvore u projekte i da ih u sradnji realizuju.

U Naučnom klubu Niš su putem zum platforme svim učesnicima predstavljeni ciljevi projekta, način rada i ukazano na značaj timskog rada koji ih očekuje. Za učenike je pripremljena publikacija, putem koje će iskustva iz projekta moći da prenesu vršnjacima u svojim školama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana NS

    14. mart 2022 | 00:49

    Lepo je raditi na projektima, ali... Sa učenicima gimnazije projekat na ovu temu. Od toliko značajnih tema koje se tiču mladih, zdravog života. Neverovatno. Draga deco, specijalizirala sam forenziku i nemam posao. Pozdrav i srećno na projektu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA