Nikola je reper koji nikad nije repovao, tekst kuca nosem, glas su mu drugovi: "Moja duša je u pogrešnom telu"

Nikola otežano govori i uskraćen je za mnoge stvari koje su deo svakodnevice mladih ljudi. Ipak, on se ne predaje i čini sve da ostvari svoje snove

  • 1
Nikola Živanović, reper, cerebralna paraliza Foto: Privatna arhiva

"Ja sam sve u šta nikad nisi verovao, ja sam reper koji nikad nije repovao" reči su koje opisuju Nikole Živanovića (24), mladog repera iz Zaječara. Pisanje pesama i rep su njegove velike ljubavi, ali zbog teškog oblika cerebralne paralize nije u mogućnosti da sam repuje i snima pesme.

Nikoli je cerebralna paraliza dijagnostikovana kada je bio beba. Kreće se isključivo u kolicima, ruke su mu nefunkcionalne. Otežano govori i uskraćen je za mnoge stvari koje su deo svakodnevice mladih ljudi.

Rep scena u Zaječaru nezamisliva je bez njega, a mnogima je motivacija jer svakog trenutka pokazuje da može da se izvuče maksimum iz života, bez obzira na otežavajuće okolnosti, kao i da ništa ne može da vas spreči da se bavite onim čime zaista želite da se bavite.

On je dve godine radio na tekstovima iz svoje prve knjige "Reper koji nikada nije repovao". Zbog otežanog govora i nefunkcionalnih ruku, da bi kucao na računaru ili telefonu on koristi nos.

- Pisanjem se bavim od 15. godine, a pesme sam počeo da snimam 2014. godine. To je bio jedini način na koji sam mogao adekvatno da iskažem svoja osećanja. Od malih nogu me je privlačila rep muzika. Imao sam  želju da na neki način i ja budem deo te kulture. Te godine sam, pomoću drugara koji su u mom rodnom gradu već pravili rep muziku, uspeo u nameri da moji tekstovi dođu do publike - priča Nikola za Telegraf.rs.

Kako kaže, na ideju da njegovi drugovi umesto njega repuju pesme koje je pisao došao je kada je čuo njih dok su snimali pesme, te je pitao da li bi mu izašli u susret da snimaju i njegove tekstove jer on nije u mogućnosti.

Osećaja u momentu kada je prvi njegov tekst pretočen u pesmu, seća se kristalno jasno.

- Sećam se vrlo dobro tog trenutka. Bio sam oduševljen činjenicom da sam pronašao način da u potpunosti radim ono što zaista celim svojim srcem volim - dodaje.

Zbog otežanog govora i nefunkcionalnih ruku, da bi kucao tekstove pesama na računaru ili telefonu on koristi nos.

- Problem kod pisanja pesama nekada ume da bude to što sporo kucam i što mi to uzima mnogo vremena i energije - ističe Nikola.

Ipak, Nikola u svoju muziku daje celog sebe, što je i opisao u svojim stihovima "moja duša je u pogrešnom telu zalutala, sve radim srcem jer ne mogu rukama".

- Inspiracija za pesme mi je sam život i sva dešavanja u njemu. Pisanje mi je pre svega velika ljubav, a potom i veliki izduvni ventil - objašnjava Nikola.

Njegovi drugovi uvek su tu da sirovu emociju koju Nikola ispoljava u tekstovima pretvore u muziku. Oni ističu da Nikola zrači neverovatnom snagom i dobrotom i da su oni, koji su bez hendikepa, manje snažni i manje spremni za život nego on.

Osim pisanja, Nikolina velika ljubav je i šah. Deda ga je naučio da igra, a on je znanje preneo na mlađeg brata, kako bi imao s kim da trenira. Kaže da mu je cilj da u šahu uvek pobedi sebe, a ne protivnika. Takmiči se za šahovski klub Zaječar i neretko odnosi pobede.

- Šah je moja prva ljubav, jer sam spoznao i zavoleo putanje i čari te igre mnogo ranije nego što je to bila situacija sa pisanjem. Sa sedam godina sam naučio da igram šah i verujem da će ta ljubav da traje do kraja života. I šah i pisanje mi donese potpunu slobodu kreativnosti i izražavanja sebe i svog karaktera - zaključuje Nikola.

Ukoliko želite da pomognete Nikoli da nastavi da se bavi onim što najviše voli i da nastavi da na svom Jutjub kanalu objavljuje muziku, to možete uraditi uplatom donacije na ime Nikola Živković, broj računa 170001030138900034, Unicredit banka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina J. Džakula

    25. april 2022 | 23:06

    Takvi smo mi Zaječarci! Samo tako sine. Iznedri naj bolje iz sebe. Bez krvi i suza nema ni dela. Paaaa i kad je REP u pitanju🎶

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA