≫ 

Spomenik Rokiju Balboi 15 godina krasi Žitište, evo kako je sve počelo: O njemu je snimljen i dokumentarac

Ljubitelji Rokijevog lika i dela objašnjavali su da su hteli učiniti nešto pozitivno za svoju sredinu

  • 0
Roki, Rocky, Žitište Foto: Shutterstock

Kada je pre 15 godina grupa mladih Žitištana odlučila da podigne spomenik neprikosnovenom filmskom junaku Rokiju Balboi, mnogi su u momentu pomislili da je u pitanju obična šala, a kasnije i odraz mladalačke ludosti.

Ideja o izgradnji spomenika neustrašivom bokseru, kog je na filmskom platnu ovekovečio glumac Silvester Stalone, potekla je od Bojana Marčete i mnogi su je u početku gledali sa podozrenjem. Uz Marčetu su odmah i bez dvoumljenja stali tadašnji mladi političar Zoran Babić, generalni direktor kompanije „Agroživ“ Predrag Amižić i hrvatski umetnik i autor statue Boris Staparac. Podrška nije izostala ni od tadašnjeg predsednika žitištanske opštine Zorana Kasalovića, prenosi portal Zrenjaninski.

Okupljeni u Udruženju građana "Roki Balboa", inicijatori ove nesvakidašnje ideje, istrajali su u svojoj nameri. Ubrzo je, u avgustu te 2007. godine, na glavnom trgu u Žitištu, osvanula statua posvećena legendarnom filmskom junaku. Celokupna finansijska sredstva obezbeđena su isključivo kroz sponzorstva pojedinaca i organizacija koji su u akciji prepoznali pozitivnu poruku. Tek kada su videle koliko je ovaj događaj izazvao pažnje, ne samo u zemlji, već i u čitavom svetu, "neverne Tome" su shvatile da je Žitište, bar na kratko, postalo centar sveta.

Na samoj svečanosti otkrivanja statue, upriličenoj u okviru prve manifestacije „Chicken fest“, bilo je prisutno preko 140 akreditovanih medija iz celog sveta i oko 12.000 ljudi. Istovremeno kada i mediji u Srbiji, vest o podizanju statue Rokiju prenela su i elektronska i štampana međunarodna glasila. Među njima je bio i ugledni Njujork tajms.

Roki simbol upornosti i istrajnosti

Ljubitelji Rokijevog lika i dela objašnjavali su da su hteli učiniti nešto pozitivno za svoju sredinu i menjati sliku o njoj. Statua, prema njihovom mišljenju, predstavlja simbol uporosti, istrajnosti i želje za postizanjem uspeha. A to je nešto što je Žitištu, kao siromašnoj opštini, izuzetno potrebno sve ovo vreme.

I danas spomenik, o čijoj izgradnji je upoznat i glumac Silvester Stalone, predstavlja jedan od zaštitnih znakova ovog mesta. O njemu je čak snimljen i dokumentarni film „Amerika idol“, kanadske producentsko - filmske kuće "Melbar".

Takođe, svetski sajt Culture trip, koji se bavi putovanjima i zabavom, napravio je listu deset najčudnijih atrakcija u Srbiji. Na tom spisku našle su se i dve atrakcije u srednjem Banatu. To su „Most na suvom“ u Zrenjaninu i spomenik filmskom junaku Rokiju Balboi u Žitištu.

Video: Uhvaćen: Policija našla Avganistanca koji je lomio krst na spomeniku Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA