"Ne moraju da pomognu, ali neka donesu 3 kovčega": Majka ne može da obuzda agresivnu ćerku, na ustanovu čeka

* "Ja ne želim da se odreknem svoje ćerke, ali nemam snage da sama brinem o njoj. Mene boli duša za njom. Ja sam je rodila. Ali ne mogu više da joj pomognem * Psihijatar predložio hitno zbrinjavanje devojčice u ustanovi, Centar za socijalni rad tvrdi da nema osnova za tu vrstu zbrinjavanja

  • 37
Dragana Balog, Ruma, autizam Foto: Privatna arhiva

T. B. iz Rume samohrana je majka devojčice i dečaka. Njena ćerka (17), kako kaže, ima teži oblik psihičke bolesti sa autizmom. Devojčica ne komunicira, a majci situaciju otežava to što je ćerka agresivna, a ona više ne može sama da je sputa.

- Ona se leči na psihijatriji u Novom Sadu. Agresivna je. Dobila je izveštaj psihijatra da je potrebno hitno izmeštanje iz porodice jer je drugo dete počelo da muca. Zahtev za smeštanje u instituciju sam 21. februara predala Centru za socijalni rad, obraćala sam se direktorici, opštini. Rekli su da su podneli hitan zahtev, ali da nigde nema mesta dok ona ne napuni 18 godina. Moja ćerka ne priča. Hranim je, oblačim, kupam. Nemam više snage. Ja sam visoka 140 i imam 30 kila, a ona je visoka 170 i ima 65 kila - priča majka za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, njena ćerka veoma je agresivna, kako u kući, tako i na ulici.

- Dolazila je hitna, policija. Ona preskače ogradu, izleće na ulicu. Kad sam pitala Centar za socijalni rad ko će da bude odgovoran ako ona izleti na ulicu i podleti pod automobil, rekli su mi da ću po službenoj dužnosti ja da budem krivično gonjena. Razrušila je kuću, iščupala pola laminata, iščupala je sudoperu. Sve mi je zaključano. Viseća je prazna. Sve što dohvati razbije. Počela je da uzima sirće, kiselinu. Zaključano mi je kupatilo, soba, špajz. Ne znam gde se šta nalazi. Uradiće nešto sebi. Preskače tuđe ograde, beži niz ulicu. Udara nas. Agresivna je i na ulici. Komšije neće da se žale, ali i oni imaju probleme. Ona ne priča, nepismena je, nesamostalna, ne zna znake rizika i opasnosti - dodaje T. B.

Problem se razvio pre pet-šest godina. Devojčica se od sedme godine leči kod neuropsihijatra. Doktori su tokom godina, kako kaže majka, isprobavali razne lekove, da vide šta može da pomogne.

- Kako je došao pubertet, došlo je do agresivnosti i do toga da doktor zahteva da se izmesti. Ona nosi pelene, događa se da pojede... Je l' to treba da gleda dete od šest godina? Iz Centra za socijalni rad mi kažu da zatvorim sina u drugu sobu. Ja nemam gde njega da sklonim, imam samo sobu i kuhinju, nemam ništa više. To nije moja kuća, to je porodična kuća mojih pokojnih roditelja. Najbolje da ga zaključavam i upropastim. Nisu kriva deca, ali meni je stvarno potrebna pomoć. Rekla sam da ne moraju da pomognu, ali da ujutru donesu tri kovčega. Do toga je došlo. Da im kažem da ću oduzeti život jer više nemam snage - priča majka.

T. B. je u svemu tome sama. Nema ko da joj pomogne. Roditelji su joj preminuli, otac devojčice razneo se bombom, dok je otac dečaka u Slovačkoj.

- Poslednji put mi je lekar rekao "svaka Vama čast kako uspevate da se izborite", jer su je dva tehničara držala kad se zaletela na doktora u ordinaciji. Morali su fizički da je sputavaju. Pitao me je kako se izborim kod kuće. Niko ne veruje da ja to sve sama radim. Dali su nam tuđu negu od 30.000 na četiri godine. Ali, šta će meni to kad sam zaključana non-stop? Moje mlađe dete ne vidi ni parka, ni drugarstva. Niti iko dolazi, niti on gde ide. Kakav je to život? - pita se.

Ističe da njoj nije potrebna tuđa pomoć, da bi, kada ne bi morala 24 sata da brine o ćerki išla da radi.

- Niko se ne pita da li ja mogu. Meni ne treba tuđa nega, ići ću da radim, ali ja ne mogu više s njom. Ja mogu da se zaposlim, imam 42 godine, nisam nesposobna. Pre bih išla da kopam 14 sati na njivi, ali da je sve na mestu kad se vratim kući. Ja odem u vrtić i kad se vratim ona prevrne sve, od ormara pa nadalje. Nemam snage, počinju ruke da mi trnu. Kad me jednom udari srčka i ne uspem da se pridignem šta će? Onda će morati da je stave u dom, a sina u hraniteljsku porodicu - dodaje.

Ćerke joj je žao, ali kaže da u toj situaciji ne može ništa da popravi i da drugom detetu želi da pruži normalan život.

- Moj sin kreće u prvi razred, ja treba da budem zdrava i prava. Ja sam astmatičar. On je talentovan za fudbal. I klub se obraćao radnici Centra za socijalni rad. Oni znaju da dete jako muca, a nije mucalo pre. To je počelo zbog stresa. Oni kažu da mi svi lažemo i da glumimo. Ide toplo vreme, on bi da ide u parkić da se druži, a mora da sedi 24 sata zaključan sa sestrom, da proverava da nije preskočila kod komšije, da nije izletela na ulicu. To je sve stres. Ne želim da se odreknem svog deteta, ali želim da mi neko pomogne. Meni ništa ne znači tuđa nega. Rekla sam da mi stave lisice na ruke, i doviđenja. Isto mi je, i ovako sam zatvorena. Za stanje u kući su nam rekli da je to sve staro. Šta je tu staro? Laminat je postavljen pre pet godina - dodaje.

CSR odbio zahtev za smeštanje u instituciju

T. B. tvrdi da je Centar za socijalni rad Ruma napravio niz propusta.

- Radnica Centra za socijalni rad Ruma odredila je tuđu negu bez kontrolnog pregleda. Rekla je da je moja ćerka u boravku dobra. Naravno da je dobra kada su tamo deca kao što je ona i prisutni su defektolog, psiholog, psihijatar. Ja ne mogu da joj nađem psihijatra koji će sa njom da bude 24 sata. Rekla mi je da, ako sam ja nervozna i besna, idem da se lečim. Ispada da je moja ćerka zdrava i prava osoba. Pa da li je psihijatar koji je leči lud? Imam sve papire na kojima je navedeno da je potrebno hitno izmeštanje iz porodice i nadzor 24 sata. Radnica centra za socijalni rad rekla je da sam u dogovoru sa doktorom i da lažem - priča majka.

Ističe da bi njena ćerka trebalo da bude smeštena u ustanovu za decu ometenu u razvoju. Kako kaže, u takvoj vrsti ustanova konstantno se radi sa decom i imaju stalan nadzor.

- Rekli su da do punoletstva ne mogu ništa da urade, s tim da, kad napuni 18 godina opet treba da predajem zahtev i ako bude mesta onda će je smestiti. Niko nas ne pita da li ćemo izdržati. Lazarov otac se takođe obraćao centru, rekao da će mu upropastiti decu. Radnica centra ga je pitala šta je on mojoj ćerki. Možda joj nije ništa, ali on ju je pet godina pazio, kupao. Ja ne želim da se odreknem svoje ćerke, ali nemam snage da sama brinem o njoj. Mene boli duša za njom. Ja sam je rodila. Ali ne mogu više da joj pomognem - dodaje.

Kako tvrdi, Centar za socijalni rad je napravio sva rešenja, a ona sa ćerkom nije izlazila pred komisiju.

- Dragana ima dečji dodatak, na koji nema pravo. Ima tuđu pomoć. Ja nisam podnosila zahtev za roditeljstvo da bi bio produžen dečji dodatak. I to su odradili da bi ona ostala u kućnoj varijanti. Šta nam znači novac kad nemamo slobodu? Radnica Centra za socijalni rad je, nakon preporuke lekara, rekla da je doktor smesti negde. Neće da se pozabave slučajem jedne porodice. Kažu da je ona faktički dete do 26. godine. Koje dete, kad ja nisam produžavala roditeljstvo? Sve su uradili bez mene. Pisala sam ministarstvu i ombudsmanu. Ona je svima dala odgovor da mi glumimo i da, ako je meni potrebno lečenje, idem da se lečim - kaže majka.

Hitno smeštanje u ustanovu

U poslednjem izveštaju lekara specijaliste navedeno je da je devojčica dve sedmice uoči pregleda bila "pojačano uznemirena, razdražljiva, agresivna". Ona je kao agresivna opisana i tokom samog pregleda.

"Objektivno i aktuelno grubo uznemirena, sa stalnim podsticajem na kretanje i aktivnost. Nikakva interakcija nije uspostavljena. Oglašava se vokalizacijama. Čitavim tokom pregleda morala biti fizički sputana od strane medicinskog osoblja", navedeno je u nalazu psihijatra.

U lekarskoj dokumentaciji takođe piše da "zahteva stalnu superviziju i sputavanje u meri da su bilo kakav strukturiran i organizovan porodični život i aktivnosti onemogućeni i svedeni samo i isključivo na brigu i staranje o njoj". Na kraju nalaza, psihijatar je napisao da predlaže hitan institucionalni smeštaj u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite.

T. B. je, nakon nalaza lekara, dobila i odgovor Centra za socijalni rad Ruma na svoj zahtev za smeštaj ćerke u instituciju. U njemu je navedeno da je "Stručni tim za zaštitu dece i mladih doneo odluku da se molba ne prihvati jer ne postoje razlozi za institucionalno zbrinjavanje deteta".

"U ponašanju maloletne devojčice nisu uočeni problemi u ponašanju koji bi upućivali na autodestruktivne i agresivne ispade koji bi bili visoko rizični po bezbednost nje same i njene okoline", navedeno je u odgovoru Centra za socijalni rad.

"Ne postoje opravdani razlozi"

Na pitanje Telegrafa zbog čega je odbijen zahtev za smeštanje devojčice u instituciju, iako je psihijatar naveo da je to hitno potrebno, iz Centra za socijalni rad Ruma istakli su da rizik ne postoji.

- Centar za socijalni rad opštine Ruma je primio molbu majke 21. februara, nakon čega je sproveden stručni postupak i praćenje deteta i porodice do 21. aprila. Tada je na sastanku Stručnog tima (socijalni radnik, psiholog, spec.pedagog, pravnik ) Službe za zaštitu dece i mladih donet zaključak da se ne prihvati molba majke za institucionalnim zbrinjavanjem maloletne ćerke jer za isto ne postoje opravdani razlozi. Naime, između ostalog, u ponašanju deteta nisu uočeni problemi u ponašanju koje je majka navela, a koji bi upućivali na autodestruktivne ili destruktivne i agresivne ispade koji bi bili visoko rizični po samu maloletnu devojčicu - kaže za naš portal socijalna radnica Marija Čučković, koja vodi slučaj maloletne devojčice.

Kako dodaje, porodica je stambeno obezbeđena, ima primanja iz socijalne i dečije zaštite koja u potpunosti zadovoljavaju potrebe porodice, a devojčica je uključena u uslugu dnevnog boravka za decu i mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju. Ona je, kako kaže, pod redovnim psihijatrijskim kontrolama i propisanom terapijom.

- O ishodu rada na predmetu obavešteni su kako Pokrajinski ombudsman, tako i inspektori socijalne zaštite pri nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu kojima se majka T. B. obraćala pritužbom na rad ovog Centra za socijalni rad te će Centar da postupi u skladu sa njihovim nalazima i mišljenjima - dodaje.

Da dodatno pitanje Telegrafa zbog čega je doneta takva odluka, s obzirom na to da je psihijatar preporučio hitno smeštanje u ustanovu Čučković odgovara da je u procesu donošenja odluke konsultovan psihijatar.

- Ja sam razgovarala sa njim. One nisu došle na zakazanu kontrolu 9. maja. Ukoliko se desi da na kontrolama lekar ponovo da sličan nalaz i preporuku, postoji mogućnost da se naša odluka promeni, ukoliko mi utvrdimo da je to zaista tako. Postoji ozbiljna sumnja da majka manipuliše i to je predočeno doktoru Stokinu - kaže Čučković.

Navode lekara da je devojčica i na samom pregledu ispoljavala znake agresije nije želela da komentariše, te nije želela ni da odgovara na dalja pitanja.

- Stigao nam je odgovor zaštitnika građana da smo mi postupili u skladu za propisima - zaključuje kratko.

"Izmeštanje iz porodice nije u interesu korisnice"

Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova kažu za naš portal da je taj sekretarijat, kao nadležan organ, u martu ove godine proveravao navode predstavke B. T. na rad Centra za socijalni rad u Rumi.

- Aktuelna procena Centra za socijalni rad je da korisnica redovno koristi uslugu dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Rumi i da je ostvarila pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, te da u ovom trenutku nije interes korisnice izmeštanje iz primarne porodice jer stabilno funkcioniše. Porodica je ostvarila sva prava i usluge iz socijalne zaštite koje finansiraju Republika Srbija i lokalna samouprava - navode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka autisticnog sina

    14. maj 2022 | 12:56

    Skoro istu pricu sam imala sa mojim sinom. Pio je 22tablete antipsihotika dnevno. Gips sam nosila na rukama. Sve je lomio po zgradi. Hitna i policija svaki dan. Ali spas mom detetu je dao dr Miodrag Stankovic neuropsihijatar iz Nisa, profesor na fakultetu. Sada je moj sin miran. Pije dva leka. Isto smo imali uput za izmestanje na kliniku zatvorenog tipa. Nas je spasio pakla Dr Miodrag Stankovic iz Nisa. Neprevazidjeni strucnjak za autizam.

  • nest

    14. maj 2022 | 15:45

    centar za socijalni rad - najgora drzavna ustanova u RS, nicemu ne sluze osim da mlate pare

  • Hale

    14. maj 2022 | 13:28

    Znaci psihijatar ne zna da proceni bolest i da da dijagnozu a socijalni radnik i pravnik znaju😂😂😂 E moja Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA