≫ 

Beogradskim đacima ispod časti da idu u zanatlije, a plata buregdžije 200.000: Najpopularnija Treća gimnazija

Beogradski maturanti traže gimnazije, dok njihovi vršnjaci iz manjih gradova u unutrašnjosti više žele u srednje stručne škole

  • 29
Srednja škola, građevinski radnik Foto: Shutterstock

Koja je tajna Treće beogradske gimnazije, pitanje je koje mnogi postave kada čuju da je već ko zna koju godinu zaredom ova škola bila ubedljivo najtraženija u Beogradu.

Za upis na društveno-jezički smer na francuskom jeziku bilo je potrebno najmanje 98,04 poena, a na prirodno-matematičkom smeru 94,78. Dakle, ovde su mogli da se upišu samo vukovci i jaki odlikaši.

Već po tradiciji, određene beogradske gimnazije spadaju u najtraženije škole u prestonici, bar ako je suditi po broju bodova potrebnih za upis. Ali, dok beogradski maturanti traže gimnazije, njihovi vršnjaci iz manjih gradova u unutrašnjosti više žele u srednje stručne škole.

- Razlog je slaba materijalna osnova roditelja u unutrašnjosti. Mnogi od njih ne bi mogli da izdržavaju dete koje bi otišlo da studira u Beograd, da mu plaćaju fakultet, smeštaj i hranu. Ovako, kada završi stručnu školu, ono ima zanat u rukama - objašnjava nam na početku razgovora Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Ni njemu samom, kaže, nije jasno zašto deca u velikim gradovima izbegavaju zanate koji su danas izumirući i traženi, pa su samim tim veoma dobro plaćeni.

- Keramičari, vodoinstalateri, elektroinstalateri, zavarivači, tesari danas zarađuju između 2.000 i 3.000 evra mesečno. Iznenadio sam se skoro kada sam čuo da burekdžija takođe ima platu od 200.000 dinara. Decu je verovatno sramota, često čujem kako ću da neće naći devojku ako odu u neki zanat, da će ih društvo odbaciti, smejaće im se. A taj isti zanatlija sutra će imati kvalitetan život, ići na skupa letovanja i zimovanja, voziti kvalitetan auto. Ako deca imaju sklonost ka nekom zanatu, motivišite ih time da "preseku" - ističe Antić, pitajući se kako u Nemačkoj nije sramota upisati zanatski smer, a u Srbiji jeste.

On ne poriče da ima i veoma kvalitetnih gimnazija koje pružaju izvrsno znanje i po tome su poznate. Pored Treće beogradske, Devete i Deste gimnazije, Četrnaeste, tu su i gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, "Bora Stanković u Nišu", Prva kragujevačka gimnazija.

- Ostale gimnazije ostanu čak i sa slobodnim mestima i nisu toliko tražene. Za đake iz Vranja, Jagodine, Bora, Velike Plane, gimnazija uglavnom nije prva želja - dodaje naš sagovornik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    15. maj 2022 | 12:25

    Kakva obmana neverovatno. Hajde pokazite makar 3 primera ili barem 1 gde pekar dobija 200.000 i da su mu placeni doprinosi za taj iznos. NE POSTOJI. Zanatlije mogu da zarade, nesporno, ali da rade kod nekog gazde i da gazda izdvaja za njega 330.000 dinara sa porezima, doprinosima, prevozom,... NEMA TEORIJE. TOLIKO ZARADE U NEMACKOJ, ALI USKORO NECE IM PEKARI IMATI STA DA PEKU

  • Sta reci

    15. maj 2022 | 11:33

    To su samo kompleksi roditelja, pa teraju svoju decu da uce sve ono sto je bio njihov neuspeh prilikom biranja koju skolu da pohadjaju. Ako se tako nastavi, necemo imati ni pekare, ni trgovce, ni gradjevince, a bogami ni jednog drugog zanatliju.

  • Bata

    15. maj 2022 | 13:59

    Nabeđeni malograđani, pogrešno vaspitani od malih nogu, od strane roditelja koji misle da su postigli sve u životu ako su došli u Beograd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA