≫ 

Dimitrije bi danas slavio punoletstvo: Ja sam naručio prase, majka tortu. Kako ćemo jesti na groblju, ne znam

Dečak stradao na biciklu u svojoj 13. godini kada ga je autom udario 18-godišnjak

  • 18
Dimitrije Glišić Foto-kolaž: Privatna arhiva, Mateja Beljan

Dečačka vožnja biciklom u lozničkom selu Voćnjak, tada 13-godišnjeg Dimitrija Glišića koštala je života. Njega je odbacio automobil koji je velikom brzinom prolazio glavnom ulicom, a u koju se dečak tek uključivao. Tragedija se desila pre pet godina, a poginulo dete danas bi proslavilo svoje punoletstvo.

Na mestu vozača automobila kojim je ugašen jedan život bio je neznatno odrasliji osamnaestogodišnji S. A. Kako smo već pisali, njegov auto nosio je dečaka na haubi 24 metra i potom ga odbacio u potok.

Dopunjena krivična prijava protiv S. A. u nadležnosti je Osnovnog javnog tužilaštva iz Šapca. S. A. je na slobodi.

Na 18. rođendan svog pokojnog sina, koji bi bio danas, Vladimir Glišić pisao je o tome kako će provesti predstojeći težak dan.

- Danas bi naš Dimitrije napunio 18 godina. Pa bih želeo da ovim neljudima što ga ubiše i pomogoše da se ovo delo zataška objasnim kako se pravi punolestvo detetu koga nema. Umesto da dogovorite salu za proslavu i sređujete dekoraciju, vi idete na groblje da popravite neke nedostatke oko groba. Zamišljate kako bi to bilo da nije ovako kako jeste. Zovete najužu rodbinu, da im kažete kad je skup na groblju. Komšije i prijatelje ne zovete jer ne znam kako da im objasnim šta mi to obeležavamo kad deteta nema. Naručio sam prase pečeno, majka mu je napravila tortu. Kako ćemo mi to jesti, ne znam. Možda kad odreaguju bromazepami.

- Danas je subota, mi smo blizu grada, groblje gleda na grad. I dok mi budemo na groblju u 12 sati čuće se kolone svatova kako sviraju. To nam je još jedna muka više, odmah se setiš da ti svom detetu nikad svadbu praviti nećeš - ispisao je na svom Fejsbuk profilu spominjući sve na koje je njegova sumnja pala uz opomenu: kako seješ, tako žanješ.

Podsetimo, nesrećni dečak nesporno je izašao iz sporedne na glavnu ulicu, ali roditelje muči činjenica da je vozač vozio znatno brže nego što je to bilo dozvoljeno na putu i to nedaleko od ulaska u zonu škole.

Postoje dva veštačenja, koja se donekle razlikuju, ali i spor oko dozvoljene brzine. Prema jednom veštačenju, vozač automobila se pre početka kočenja kretao brzinom od 69 kilometara na sat, a u trenutku udara 62,5. Međutim, navodi se i da bi se sudar dogodio i da je vozio 50, ali i da je S. A. na vreme počeo da koči i da nije mogao unapred da pretpostavi da će neko da prođe pored vidno postavljenog znaka "Stop".

Po nalogu Tužilaštva, nalaz i mišljenje dao je i tim veštaka sa Saobraćajnog fakulteta. U tom izveštaju opisuje se da vozač automobila ne bi imao mogućnost da izbegne iznenadno stvorenu opasnu situaciju, kako pri brzini od 62,8 kilometara po času, kojom se kretao, tako ni pri vožnji od 50 kilometara na sat, ali ni 45 kilometara na sat (vozač sa probnom dozvolom mora da vozi do 90 posto maksimalne brzine), pa čak ni pri brzini 40 kilometara na sat.

Kako je kazao, porodica je došla do nekih novih dokaza, angažovali su novog advokata i podneli dopunu krivične prijave.

- Ponovo smo nešto pokrenuli u maju prošle godine da bi u junu slučaj oduzet lozničkom tužilaštvu i predat u nadležnost Šapca - kazao je ranije otac Vladimir za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    14. maj 2022 | 13:28

    Posle 5 godina i dalje na slobodi? Bravo. Mislim da mu treba dati subvenciju za novi auto.

  • Djole

    14. maj 2022 | 11:17

    U savremenom svetu brzina je svugde sa 50km/h skinuta na 30km/h. Verovatno su ludi. Kada krene proleće,leto da o nacrtanim stazama i signalizaciji i ne pričamo. I upravo 30km/h je ogranićenje u svakom naselju pa neka budu 2 kuće. Ili van naselja gde su putevi seoski itd. Semafori su zakon. I sinhronizovani su. Verovatno skupi za državu. Ne možete od dece očekivati da u saobraćaju savlađuju znakove. U Srbiji imam kuću. Na selu. Kad vidim kak9 voze pitam se dali su normalni. Kad vidim kako Ibarskom voze šleperi i pretiču Bože sačuvaj. Ti isti vani voze ko mravi jer tu nema telefonskih linija. To važi za sve.

  • N

    14. maj 2022 | 10:40

    Decak je morao da stane na znak stop,zato decu ne treba pustati samu da voze po ulici dok ne nauce pravila saobracaja...😟

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA