≫ 

"Nekad sednem i plačem": Nikola sa ćerkom živi od 11.500, majka je ostavila, bolestan radi, nemaju kupatilo

Žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a otac kosi travu kako bi zaradio

  • 19

Nikola Vlajin (52) je samohrani otac. Sa ćerkom Nikolinom (11) živi u oronuloj kući u Dolovu, bez osnovnih uslova za život. Borave u dve prostorije. U predsoblju je nameštena skromna kuhinja - sudopera, stari šporet, veš mašina, frižider i zamrzivač. U sobi spavaju i otac i ćerka. Kupatilo nemaju.

- Životni uslovi su nam skoro nikakvi. Nisam zaposlen, radim privatno, zarađujem kako mogu da bih prehranio dete. Radio sam 15 godina kod privatnika, a bez dana radnog staža sam. Bolest me je stigla, imam dijabetes, četiri puta dnevno primam insulin. Nisam u mogućnosti mnogo da radim, ali ipak radim. Trudim se da prehranim dete i da joj pružim bolji život - priča Nikola za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, majka devojčice otišla je pre šest godina i od tada sam brine o detetu.

- Samohrani sam otac, majka ju je ostavila pre šest godina. Preudala se u selu kod Kruševca. Ja se mučim za ćerku, trudim se da joj pomognem što više mogu. I pored bolesti se trudim da joj budem pravi otac, kao što jesam. Ja suprugu nisam oterao, nisam je tukao. Ja niti pijem, niti pušim. Ona je samo jednostavno digla sidro i otišla bez trunke savesti. Ne pozove dete ni da čestita rođendan. Ona ima ćerku iz prvog braka koja je bila kod mene pet godina. Ja sam brinuo o tom detetu kao što sada brinem o svom. Ni to nije vredelo. Ona je bila bolesna, imala je epilepsiju. I dete joj je bilo bolesno. Nije se kontrolisala kada je u pitanju ponašanje. U celoj toj priči je sreća samo što se rodilo moje dete. Ja to njeno dete volim kao da je moje, ona mi je u srcu, mene je nazivala ocem. Nemam nikakav kontakt s njom, njena majka ne dozvoljava. Dete živi kod babe, a majka se preudala. Kasno sam se oženio, kasno sam dobio Nikolinu. Nema veze, ja ću da se izborim za nju - dodaje.

Ćerka, kaže, uslove u kojima žive podnosi dobro, ali je evidentno da joj fali majka.

- Ceo život se borim. Zdravstveni problemi mi dodatno pogoršavaju situaciju. Ćerka podnosi dobro, ali je i kao svako dete koje raste bez majke. Ja vidim da je njoj majka potrebna. Ja nisam hteo da se oženim, da nađem drugu, znate kako se gleda na tuđe dete. Želim da joj pomognem da završi školu, da ima svoje parče hleba. Sve što tražim od nje je da mi da koru hleba i prinese čašu vode kad odraste - kaže Nikola.

Ceo život je, objašnjava, radio sa krampovima i kompresorima. Sve su to bili teški fizički poslovi. Radno mesto je morao da napusti zbog zdravstvenog stanja. Ipak, kako je suma novca sa kojom žive 11.500 dinara, i dalje se snalazi i trudi se da radi što više.

- Živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, to je ukupno 11.500 dinara. Kad god mogu idem da radim, da zaradim neki dinar privatno. Kad nisam u mogućnosti da radim imamo 11.500 dinara na mesečnom nivou. Kupio sam dva trimera, treći je crkveni, pa idem i kosim travu kod komšija, kod drugih ljudi, naplatim 1.000 do 2.000 dinara. Nemam pomoć sa strane, u današnje vreme niko danas neće da pomogne. Kad mogu, sečem i drva. Da bi moglo da se preživi, svaki dan je potrebno 1.000 dinara. Mi taj novac nemamo - objašnjava otac.

Na način na koji se snalazi za primanja, snalazi se i kada je potrebno da pripremi ogrev za zimu. Kako kaže, komšije ga nekada zovu da odseče neku granu koja smeta, pa je ponese kući. Isto tako se dešava da vidi i neku polomljenu, pa je ponese za ogrev.

Uslovi života nehumani

Nikola i njegova ćerka žive u dve prostorije. Tamo gde bi trebalo da bude predsoblje, improvizovana je mala kuhinja u kojoj se nalazi stari šporet i sudopera bez adekvatne slavine, jer ta prostorija nije napravljena za tu namenu. Sve to otežava i čišćenje i održavanje. Kupatilo nemaju, te se snalaze kako mogu.

- Dete ode kod bratanca da se okupa. Napolju se ugreje voda, pa se operemo. Snalazimo se, tako ceo život. Nisam mogao da zaradim da se sve popravi. Najviše bi nam bila potrebna pomoć da se kuća reparira, da se napravi kupatilo, da imamo od čega da živimo. Prošle godine sam nadogradio kuću. Tu bi trebalo da da se uradi dnevni boravak i kupatilo. Godinama sam štedeo novac, odvajao od usta, skupljao materijal, da bih to dogradio. I sad nemam kako da nastavim dalje - kaže Nikola.

Za hranu se, kako kaže, snalaze.

- Neke namirnice kupim od novca koji zaradim. Imam baštu i malo plastenika, živinu i jednu krmaču. Snađem se što se tiče hrane, nismo gladni. Trudim se da imam krompir, luk, salatu, paradajz - objašnjava.

Dodaje da njegova ćerka zbog nehumanih uslova života ne dovodi društvo koliko bi trebalo, a da teški uslovi života utiču i na njen uspeh u školi.

- Društvo ne dovodi koliko bi trebalo da dovodi. To su nehumani uslovi. Ima dece u komšiluku koja povremeno dođu da se igraju. Druži se sa drugarima u školi, bistra je. Malo je slabija u učenju, ali uči, mislim da uslovi života utiču na njen uspeh u školi. Ima sveske, sve knjige koje dobijamo preko socijalnog, garderobu. Sve joj operem, trudi se da ima sve što joj treba - ističe.

Ipak, iako se za svoje dete srčano bori, u nekim trenucima ipak gubi nadu.

- Nekada više ne znam šta da radim, pa sednem i plačem. Ceo život sam bio pošten, radio pošteno, nisam krao, nisam bio mafijaš. I šta na kraju imam od poštenog života? - iskren je Nikola.

Svako ko je u mogućnosti da pomogne Nikoli i njegovoj ćerki, može to da uradi uplatom na broj računa 115038162144530319, ili možete pozvati Nikolu na broj telefona 062/144 53 03.

Ukoliko novac uplaćujete iz inostranstva: IBAN RS35115038162144530319, SWIFT AAAARRSBG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. maj 2022 | 16:52

    Dobri ljudi, pomozimo Nikoli i njegovoj ćerkici.

  • info

    22. maj 2022 | 18:06

    dajte neki broj racuna pa da pomognemo svako pomalo sigurno ce im znaciti

  • Roki

    22. maj 2022 | 19:49

    Pa zar se tako zivi u drzavi koja je ekonomski tigar? Nemogu da verujem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA