≫ 

Baka Milka gazi devetu deceniju, a penje se na Ovčar i Kablar: Najviši vrh skoro 900m

Više od 40 osoba sa dijabetesom okupilo se proteklog vikenda, u sklopu projekta „Otvori plavi krug“ u selu Rošci u podnožju Kablara

  • 0
Društvo dijabetičara Čačak Foto: Društvo dijabetičara Čačak

Baka Milka „zagazila“ je duboko u devetu deceniju života, ali breme godina ni zdravstvenih tegoba ne sputavaju ovu odlučnu Čačanku da bude fizički aktivna.

U društvu svojih „saboraca“ iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti „Diabetes Melitus“ iz Čačka ona je i ovog vikenda prošetala planinskim stazama Ovčara i Kablara. Više od 40 osoba sa dijabetesom, gojaznih osoba, ali i onih koji žele da razvijaju zdrave životne navike, okupilo se proteklog vikenda, u sklopu projekta „Otvori plavi krug“ u selu Rošci u podnožju Kablara, piše Ozon press.

Pod budnim okom iskusnih planinara iz Planinarskog društva „Kablar“ i uz nadzor medicinskih sestara učesnici druge „Otvori plavi krug“ planinarske šetnje osvojili su najviši vrh Kablara (889 metara nadmorske visine), najatraktivniji vrh ove planine (885 metara), a druženje je zaokruženo okupljanjem na vidikovcu, sa koga se pruža izuzetan pogled na meandre Zapadne Morave.

- Pored ishrane za prevenciju dijabetesa isto tako je važna i fizička aktivnost. Važno je da se osobe koje imaju povišen šećer kreću svaki dan i to najmanje sat vremena. Mnogo je bolje da se kreću nego da sede kod kuće i gledaju televiziju. Ove akcije su veoma značajne jer kada ljudi vide koliko je lepo kada se izađe u prirodu i koliko je lepo da se šeta, toliko će se bolje osećati i što je najvažnije, smanjiće im se i nivo šećera u krvi - kaže dr Zorica Popović, specijalista opšte medicine u penziji.

Pored šetnje uz nadzor medicinskih sestara i pod stručnim vođstvom planinarskih vodiča, učesnici imaju priliku da razgovaraju sa lekarima i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima je omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

- Ovo je veoma dobro i u svrhu promocije zdravih stilova života, posebno za osobe sa dijabetesom i nas gojazne. Za nas je fizička aktivnost veoma bitna i zahvalni smo na prilici da budemo deo ove priče - kaže Vojimir, jedan od učesnika šetnje.

Društvo dijabetičara Čačak Foto: Društvo dijabetičara Čačak

Osvajanjem Kablara realizovana je druga od pet planiranih šetnji projekta „Otvori plavi krug“ u Čačku. Druženja se organizuju jednom mesečno, a junska šetnja na programu je u subotu 18. juna u Ovčar Banji, tokom vikenda kada se i održava manifestacija „Dani planinara Srbije“.

Pored planinarskih šetnji u Čačku, projekat „Otvori plavi krug“ čine i organizovane grupne šetnje u Beogradu po stazama u Banjičkoj šumi, na Adi Ciganliji, Ušću, Šumicama, Zvezdarskoj šumi, kao i besplatna dvomesečna škola nordijskog hodanja. Plan je da se projekat posvećen prevenciji dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama i dalje širi, a posle Čačka planinarske šetnje će u narednom periodu biti organizovane i u Nišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA