≫ 

Liturgija pomirenja: Vraćanje MPC pod okrilje Srpske patrijaršije sutra u Hramu Svetog Save

U zavetnoj crkvi srpskog naroda patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zajedno će služiti Svetu liturgiju

  • 3
Ponoćna uskršnja liturgija Uskrs Hram Svetog Save patrijarh Porfirije Foto: ATA Images

Čin povratka Makedonske pravoslavne crkve (MPC) pod kanonsko okrilje Srpske patrijaršije, posle poluvekovnog raskola, biće ozvaničen sutra u Hramu Svetog Save na Vračaru.

U zavetnoj crkvi srpskog naroda patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zajedno će služiti Svetu liturgiju, čime će dogovor između dve crkve dobiti i duhovnu potvrdu.

Srpska crkva na liturgiji u Beogradu očekuje sve vladike dosadašnje nekanonske MPC, koji će se prvi put od 1967. godine učestvovati u bogosluženju sa episkopima SPC. Činom zajedničke službe i pričešća, uz simbolični bratski zagrljaj crkvenih poglavara i episkopa koji im saslužuju, kako objašnjavaju u SPC, biće definitivno uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve "sestrinske crkve".

- To će biti istinski veliki događaj, koji će obeležiti naše vreme. Velika rana na telu naše Crkve je na putu isceljenja. Dogovor koji je napravljen, tek zajedničkom liturgijom dobiće puni smisao - kažu u Srpskoj patrijaršiji a prenose Novosti.

U vrhu SPC čije je najviše telo - Sveti sabor - od ponedeljka okupljeno na svom prolećnom zasedanju u Beogradu, ne kriju zadovoljstvo ovakvim epilogom crkveno-političke podele, rođene u okvirima vrhuške komunističke Jugoslavije.

Video: Beseda patrijarha Porfirija Peći: Bez obzira na oluje, gromove i vetrove, nećemo se slomiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    18. maj 2022 | 11:45

    Slava Bogu i Svetom Savu♥️🇷🇸💫💫💫💫💫✨✨✨

  • Ramamti Ezer

    18. maj 2022 | 16:46

    Da li je Bog zaista odgovorio na Porfirijeve molitve? Pa pitajmo se da li je Bog nacionalno opredljen, pa odobrava SPC, MPC, CPC, RPC, UPC i kako se sve ne zovu sve te posvađane crkve? Može li Bog Biblije, Jehova, biti tako podeljen? On je apostolu Petru dao jednu lekciju i prekorio ga zbog judaističkog nacionalizma u viziji. Petar je nakon toga priznao sledeće:,,Sad zaista shvatam da Bog nije pristrastan,  nego u svakom narodu prihvata sve koji ga se boje i čine ono što je pravedno.'' (Dela apostolska 10:34,35). Mogu li SPC I MPC dobiti Božji blagoslov sa nacionalnim prefiksima u imenu ili su u pitanju čisto političke igre ispod žita koje su Bogu odvratne i koje ga se ne dotiču, niti se osvrće na takve težnje nominalnih crkava državica ex Yu prostora? Isus je molio svog Oca Jehovu zadnje noći svog života na Zemlji da njegovi učenici ne budu deo politički i nacionalno orijentisanog sveta (Jovan 17:16). A SPC I MPC se upravo ponašaju suprotno toj molitvi jer ostaju u okviru svojih nacionalnih prefiksa i političkih strujanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA