≫ 

Stavljena tačka na sukob SPC i MPC: Završena liturgija pomirenja

Ispred hrama se već oko 8 časova jutros okupio veliki broj vernika. Prisutni su i mediji iz Severne Makedonije

  • 14

Video: Počela liturgija pomirenja, posle 55 godina zajedno SPC i MPC

U Hramu Svetog Save na Vračaru tačno u 9 časova počela je istorijska zajednička liturgija Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i Srpske pravoslacne crkve (SPC) , čime je ozvaničen čin povratka MPC pod kanonsko okrilje Srpske patrijaršije, posle poluvekovnog raskola. Liturgiju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, kojom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Još oko 8 časova ispred Hrama se okupio veliki broj vernika. Prisutni su bili i  mediji iz Severne Makedonije.

Porfirije: Zaceljena rana raskola sa makedonskom crkvom

Patrijar Spske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas na liturgiji da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

- Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu - rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

- Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi - istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izaraz ljubavi Božije.

- Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju -  kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

"Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu -  poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".

Šef dopisništva Makedonskog javnog servisa u Beogradu Oliver Mandić prokomentarisao je za Telegraf.rs odluku SPC i objasnio kako se ona doživljava u Severnoj Makedoniji. 

- Puno stvari se u tajnosti dešavaju i u zadnjem momentu. Ovo je prvi put posle, ne znam koliko godina da delegacija Makedonske pravoslavne crkve vrši zajedničku liturgiju sa poglavarom druge, a u ovom slučaju Srpske pravoslavne crkve. Ovaj korak je veliki, a ono što se u Makedoniji govori je da je ovo korak ka priznavanju autokefalnosti Makedonske crkve. Treba da sredimo sa SPC administrativna pitanja... Raduje me što je Sinod SPC prepoznao sve ovo, bili su razgovori i saopštenja da MPC dobije široku autonomiju, tako da i ova liturgija, koja je istorijski čin, predstavlja prvi korak, ka daljem razgovoru dve crkve u pogledu širenja konačnog statusa MPC - izjavio je Mandić za Telegraf.rs.

Na liturgiju je već stigla i Nada Macura, bivši portparol Hitne pomoći u Beogradu, ona eza Telegraf.rs izjavila da se na ovom istorijskom događaju pojavila sa velikim zadovoljstvom i da joj je uvek u interesu da proprati ovako visoke vrednosti crkve i našeg naroda.

Timotej: Očekuje se da SPC krajem maja uputi predlog

Mitropolit za Debar i Kičevo i portparol Sinoda MPC-OA Timotej izjavio je da se makedonski episkopi nadaju da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) krajem maja uputiti predlog Vaseljenskoj patrijaršiji da MPC-OA dobije autokefalnost. Vladika Timotej kaže da crkva koja treba da bude predložena za autokefalnost mora da ispuni desetak tačaka da bi bila predložena za tomos.

- Očekujemo da će to za nas učiniti majka crkva od koje se odvajamo - u ovom slučaju SPC - rekao je Timotej za Dojče vele na makedonskom jeziku a preneo je Tanjug.

Dakle, precizira vladika, SPC treba da predloži Vaseljenskoj patrijaršiji davanje autokefalnog statusa na odobrenje svih pravoslavnih crkava, a zatim da vaseljenski patrijarh izda tomos koji će potpisati on i episkop SPC. Vladika Timotej smatra da poslednja odluka SPC za autonomiju iz 1959. godine nije korak unazad, već korak ka dobijanju autokefalnog statusa crkve.

Patrijarh Porfirije dočekao je juče arhiepiskopa Stefana, poglavara Makedonske pravoslavne crkve i tri mitropolita i poželeo im dobrodošlicu.

Video-snimak dočeka kod Hrama Svetog Save objavljen je na Instagram profilu patrijarha Porfirija, a on je napisao: 

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je uz video-snimak patrijarh Porfirije na Instagramu.

Liturgiji prisustvuje i princ Filip Karađorđević, Suzana Mančić...

SPC je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je verni narod da uzme molitveno učešće u ovom jedinstvenom i radosnom događaju.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava, saopštila je MPC, kao i da slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Video: Istorijska liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save: Okupio se veliki broj vernika

Sabor SPC, koji je u prolećnom zasedanju od ponedeljka, saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

"Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine. Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje".

Sabor SPC je naveo da će se u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama.

Poslednji pokušak 2002. godine u Nišu

Poslednji pokušaj prevazilaženja raskola SPC i makedonske crkve bio je Nišu 17. maja 2002. godine, kada je postignuti dogovor podrazumevao da se prizna najšira crkvena autonomija eparhijama u Makedoniji, a da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija (SPC) zadrži simbol i izbor poglavara Pravoslavne crkve u Makedoniji koji potvrđuje patrijarh srpski.

Predlog dogovora je prihvatilo pet od sedam makedonskih episkopa, ali 28. maja te godine krenula je kampanja konferencijom za novinare članova MPC da je u Nišu potpisan samo radni dokument i da nema obavezujući karakter.

Jedini koji je naknadno prihvatio i potpisao Niški dogovor bio je tada mitropolit veleški i povardarski Jovan Vraniškovski.

Zatim je Sabor SPC na svom redovnom majskom zasedanju 2003, doneo odluku o konstituisanju Sinoda autonomne Ohridske arhiepiskopije. SPC je postavila Jovana za arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog.

Zbog toga što se izjasnio za kanonsko jedinstvo sa SPC više puta mu je suđeno pred sudovima u Severnoj Makedoniji i u zatvoru je proveo pet i po godina.

Video: Atmosfera pred početak istorijske liturgije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomma

    19. maj 2022 | 09:08

    Ovo je istorijski događaj, valja biti prisutan.

  • мики 011

    19. maj 2022 | 09:24

    Ja ništa nisam razumeo!!!!Da li je MPC sad samostalna(autokefalna) ili nije?Piše da se vraća pod…..SPC???Ako neko moze da mi objasni….

  • Una

    19. maj 2022 | 09:33

    Istorija je pokazala kada su crkve i dobrim odnosima i narodi tih država imaju bolju saradnju i u boljim su odnosima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA