≫ 

Otkriveno da li je dečaku iz Srbije u Italiji potvrđen novi hepatitis i da li mora na transplantaciju jetre

Dečak je najpre u Opštu bolnicu u Čačku, sa simptomima novog akutnog hepatitisa, primljen 16. aprila

  • 0
Bolesna jetra hepatitis dete bolnica

Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia/Wavebreak

Dečaku od 9 godina, za kog se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla, i koji je prošle nedelje prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji, ova bolest još nije potvrđena, saznaje Telegraf.rs. Kako navode naši izvori, bez obzira na to, njemu će najverovatnije morati da se transplantira jetra jer je bila u jako lošem stanju. 

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, sa simptomima akutnog hepatitisa. Odmah sutradan je upućen za Beograd u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

U toj ustanovi su mu rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u lošem stanju.

Ni italijanski doktori, kako saznajemo, nisu još ustanovili da on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koji se javio kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je reč o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla.

- Postoje sumnje da jeste, ali nije dokazano. Međutim, dečaku će najverovatnije morati da se transplantira jetra, jer se radi o oštećenju jetre nepoznatog, tačnije skrivenog uzročnika  - navodi naš izvor upućen u zdravstveno stanje dečaka.

Po prijemu u Institut za majku i dete, dečak je, da podsetimo, zbog žute boje podvrgnut ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije reč o hepatitisu tip A, na koji su isprva sumnjali. Sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

To je isto izjavila i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog Ivana Kitić, koja je nakon što je dečak otišao u Italiju istakla da je on dobro.

- On je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre, i zbog toga je u Italiji. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA