≫ 

Kupanje je počelo, ali ne i sezona: Voda je prošlog leta odnela više od 20 života, upozorenje na ove opasnosti

* Opasne su reke, koliko i jezera *Sezona kupanja još nije počela, sada je svako na sopstvenu odgovornost

  • 2
Mesta gde ima najviše utopljenih , Srbija

Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Sezona kupanja još zvanično nije počela, ali je lepo vreme, koje tek predstoji, već izmamilo kupače i "naterao" ih da uđu u vodu, a profesor Žarko Maksić i dugogodišnji spasilac, navodi da se sada svi kupaju na sopstvenu odgovornost i apeluje na sve a pogotovo na maturante, da ne ulaze tako olako u vodu, a pogotovo da to ne ine neplivači i poluplivači.  

Samo u toku prošle godine više od 20 osoba je izgubilo život u vodama Srbije. Bilo je utapanja u rekama, na jezerima, u bazenima... Davili su se na Drini, živote su uzeli i Tamiš, Ibar...

Profesor Maskić za Telegraf.rs kaže da su opasne i reke i jezera a da je u Beogradu to svakako Ada Ciganlija. Podseća da sezona kupanja na njoj počinje 15. juna, da nju treba sačekati i kupati se samo tamo gde su bove i gde postoje spasioci.  

- Uvek se na početku sezone neko udavi. Mora se apelovati na građane, najviše sada na maturante, srednjoškolce koji završavaju a koji piju alkohol, da ne ulaze u vodu. Temperatura vode je još nesrazmerna sa temperaturom vazduha, a to može biti veoma neprijatno, s obzirom na to da se oni napiju i idu da plivaju. Međutim, uvek se među tom grupom učenika, nađe neko ko je neplivač ili veoma loš plivač, ali i on krene da pliva kada popije. Jer, sramota je da se kaže da ne zna plivati. Zato na njih treba apelovati da ne ulaze u vodu, jer je ona hladna a temperatura može, kao što će i biti, dosta visoka. To može da dovede do kolapsa, davljenja. Ne toliko kod mladih ljudi, koliko kod starijih  - kaže Maksić za naš portal i ističe:

- Kada se uđe u vodu, onda se krvni sudovi suze, i može da dođe do kolapsa odnosno do infakta na vodi.

Video: Ada Ciganlija se sprema za prve kupače, evo kad počinje sezona

Opasne i reke i jezera 

Naš sagovornik kaže da je za kupanje opasno svako jezero i svaka reka.

- Reke su još opasnije, međutim, ona je manje privlačna za ljude, jer brže ide. A, jezero je opasno zato što je mirno, pa svi misle da ne može ništa da im se dogodi. Ali, kad ne znaš da plivaš, daviš se i u jednom i u drugom. U Beogradu je to Ada Ciganlija, jer na Adi ih ja već vidim. Već dolaze, plivaju. Oni će sada masovno početi da dolaze kada završe maturski. Dolaze na Adu da proslave, obično na početku, na beogradskoj strani - kaže Maksić.

On napominje da svi treba da se kupamo tamo gde ima spasioca i na mestima koja su označena bovama.

-  Sada spasioca nema jer još nije sezona počela, ali svako treba da zna da se treba kupati tamo gde je označeno bovama, gde ima njih i da nije sramota reći da ne znaš da plivaš ili da si loš plivač. Svaki spasilac mora da vidi da li neko zna da pliva ili ne. Sada se svi kupaju na sopstvenu odgovornost, i da ne ulaze u vodu jer je temperatura vazduha viša a voda nema ni 18 stepeni - ističe Maksić za Telegraf.rs.

Video: Stvari o kojima treba voditi računa ako vodite decu na plovidbu: Alkohol, brod i dete ne idu zajedno

Prošle godine se samo za mesec dana u junu i julu, kako je tada Crveni krst Srbije saopštio utopilo više od 20 osoba. U julu mesecu, tokom jedne nedelje, voda je svaki dan odnela po jedan život. Od sedmoro utopljenih za 7 dana, bilo je i dvoje devetogodišnje dece.

Javnost je najpre potresla priča iz Odžaka gde je telo desetogodišnjeg dečaka B. P. pronađeno 13. juna oko 22.20 sati na gradskom bazenu. Malo pre toga, takođe u junu, između mesta Lovćenac i Mali Iđoš, nastradala su dva dečaka iz Feketića. E. K. (16) i njegov drug (14), kada su otišli su na kupanje na kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Zapadna Morava je u junu uzela Velibora K. (29) iz Krupnja, a Velika Morava Radeta P. (32) u naselju Poljana kod Požarevca. Istog meseca je i devetogodišnji dečak M. L. preminuo u Urgentnom centru nakon što se udavio na bazenu "Royal 4 kids" u Beogradu.

Dva dana ranije ugašen je život dečaka od 6 godina, kada se u selu Goričani kod Čačka udavio u Zapadnoj Moravi.   

I bazeni Košutnjak pamte tragediju od prošle godine. Nemanja S. (15) 23. juna skočio je u vodu na bazenu i udario potiljak. Iako je davao znake života kada je prevezen u Urgentni centar, tamo je preminuo.

Takođe u junu, devetogodišnja Valentina S. utopila se danas popodne na divljem kupalištu Plava banja na ulazu u Kikindu, pred očima nešto starije sestre Kristine (13) i brata blizanca Kristijana, a desetogodišnji dečak B. P. u gradskom bazenu u Odžacima kod Sombora.

Reka Sava skratila je život Milanu Aranđeloviću (20) u julu prošle godine, nakon žurke. Tamiš je mladost skratio mladiću (27) kod Svinjske plaće u Opovu, a Marku (24) Ibar kod Kraljeva. 

Mladić iz Kragujevca S. P. (23) bio je druga  žrtva plahovite Drine prošle godine, a muškarac star 42 godine udavio se u avgustu  na bazenu u SC Slana Bara.

Kako se dave deca

Profesor Maksić kaže da deca kada ulaze u vodu, najpre moraju znati njenu dubinu.

- Konfiguracija tla mora prvo da se ispita, da li je dole mulj, da li je pesak... Deca koja ne znaju dobro da plivaju, kada odu 10, 20 metara od obale, i stanu u uspravan položaj, ako ne znaju da se održavaju na vodi, automatski se dave. A, kada im uđe voda u usta, ne mogu da zovu nikoga. Zato, verovatno, roditelji nisu ni čuli poziv za pomoć - kaže profesor Maksić.

S obzirom na to da nam predstoji period vrućina, a već se najavljuje i novi toplotni talas, Maksić kaže da sunce i voda u kombinaciji veoma snažno deluju na kožu.

- Lekari često ukazuju na to da se više može izgoreti na povšini vode zato pre ulaska staviti kremu sa faktorom od 30 do 50, a oni sa tamnijim tenom mogu i sa nižim - kaže Maksić koji naglašava da u ovom tropskom periodu treba obustaviti sve sportske aktivnosti:

- Pre svega, ne preporučujem kupanje od 10 do 17 sati, pa čak i vrsnim plivačima koji bi eventualno trebalo da plivaju do 12 ili 13 sati. Posebno bih apelovao na starije osobe da se pridržavaju terapije, i da se kupaju samo do devet prepodne i posle 17 sati, jer hladna voda, visoka tempertuira i krvni pritisak mogu izazvati određene zdravstvene probleme - kaže Maksić i moli  još jednom učenike da završetak školske godine ne slave u alkoholisanom stanju na kupalištima.

Inače, da bi se kupalište smatralo uređenim, ono osim spasilaca,  mora da ima i ekipu Hitne pomoći, dežurnu ambulantu i službu redara i obezbeđenja.

Dakle, sezona kupanja ide, i potreban je oprez, da nam voda ne bi uzimala živote. Najtužnije je kada nam uzme mlade. Videli smo to na primeru mladog Splićanina Mateja Periša, čiji su ostaci juče na dirnut način poslati u Hrvatsku. Ne dozvolimo da iko bude on.

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA