≫ 

Nastavak agonije majke iz Rume koja je od institucija tražila 3 kovčega zbog ćerke: Psihijatar dao novi nalaz

Na poslednjem pregledu, psihijatar je ostao mišljenja da bi devojčica trebalo da bude smeštena u ustanovu socijalne zaštite

  • 19
Dragana Balog, Ruma, autizam Foto: Privatna arhiva

Samohrana majka T. B. iz Rume, koja tvrdi da ne može više da se bori sa ćerkom koja ima autizam i pridruženu mentalnu bolest, te je stoga, kako kaže, veoma agresivna, sa ćerkom je otišla na kontrolu kod psihijatra, gde je ponovljeno da je potrebno smeštanje u ustanovu.

Kako je navedeno u nalazu psihijatra iz Klinike za psihijatriju KC Vojvodine, ponašanje devojčice od prethodnog pregleda, koji je bio pre dva meseca, nije se značajno promenilo.

"Kontrolno viđenje, u terminu pomerenom za nedelju dana od prvobitno zakazanog. Stalno u nekontrolisanom pokretu kada je kod kuće. U Dnevnom boravku udruženja za pomoć osobama sličnim njoj, prema dostupnim podacima, korektnog ponašanja. Uredne i primerene spoljašnjosti. Ne uspostavlja spontan kontakt očima, ne odaziva se na poziv imenom, nikakav oblik interakcije nijeuspostavljen. Nasmejanog izraza lica, pozitivnog raspoloženja, ali afektivno indiferentna. Bez agresivnih ispoljavanja, ali sa stalnim i konstantnim impulsom na kretanje i aktivnost koja je morala da bude obuzdavana od strane roditelja i prisutnog osoblja, i u čekaonici i u ordinaciji", navedeno je u izveštaju psihijatra.

On je istakao da je saglasan sa stavom i mišljenjem da bi ostanak u primarnoj porodici svakako bila najbolja opcija smeštaja za devojčicu, ali da je, iz drugih razloga, ipak potrebno izmeštanje u ustanovu.

"Međutim, imajući u vidu dosadašnju otpornost na primenjenu terapiju, a primenjeni su praktično svi raspoloživi psihofarmaci, način i nivo njenog funkcionisanja, roditeljsku iscrpljenost, činjenicu da je u sličnom okruženju i strukturisanom i prilagođenom ambijentu prihvatljivog ponašanja, predlažem smeštaj u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite", ističe psihijatar.

Podsećamo, majka devojčice ranije je za naš portal rekla da je devojčica agresivna, da je išćupala laminat i sudoperu u kući, da razbije sve što joj dođe pod ruku, kao i da sve hemikalije mora da sklanja da ne bi naudila sebi. Dodala je i da je njeno mlađe dete od stresa počelo da muca.

- Dolazila je hitna, policija. Ona preskače ogradu, izleće na ulicu. Kad sam pitala Centar za socijalni rad ko će da bude odgovoran ako ona izleti na ulicu i podleti pod automobil, rekli su mi da ću po službenoj dužnosti ja da budem krivično gonjena. Razrušila je kuću, iščupala pola laminata, iščupala je sudoperu. Sve mi je zaključano. Viseća je prazna. Sve što dohvati razbije. Počela je da uzima sirće, kiselinu. Zaključano mi je kupatilo, soba, špajz. Ne znam gde se šta nalazi. Uradiće nešto sebi. Preskače tuđe ograde, beži niz ulicu. Udara nas. Agresivna je i na ulici. Komšije neće da se žale, ali i oni imaju probleme. Ona ne priča, nepismena je, nesamostalna, ne zna znake rizika i opasnosti - rekla je tada T. B.

T. B. je u svemu tome sama. Nema ko da joj pomogne. Roditelji su joj preminuli, otac devojčice razneo se bombom, dok je otac dečaka u Slovačkoj.

- Poslednji put mi je lekar rekao "svaka Vama čast kako uspevate da se izborite", jer su je dva tehničara držala kad se zaletela na doktora u ordinaciji. Morali su fizički da je sputavaju. Pitao me je kako se izborim kod kuće. Niko ne veruje da ja to sve sama radim. Dali su nam tuđu negu od 30.000 na četiri godine. Ali, šta će meni to kad sam zaključana non-stop? Moje mlađe dete ne vidi ni parka, ni drugarstva. Niti iko dolazi, niti on gde ide. Kakav je to život? - pita se.

CSR odbio zahtev za smeštanje u instituciju

Na pitanje Telegrafa zbog čega je odbijen zahtev za smeštanje devojčice u instituciju, iako je psihijatar naveo da je to hitno potrebno, iz Centra za socijalni rad Ruma istakli su da rizik ne postoji.

- Centar za socijalni rad opštine Ruma je primio molbu majke 21. februara, nakon čega je sproveden stručni postupak i praćenje deteta i porodice do 21. aprila. Tada je na sastanku Stručnog tima (socijalni radnik, psiholog, spec.pedagog, pravnik ) Službe za zaštitu dece i mladih donet zaključak da se ne prihvati molba majke za institucionalnim zbrinjavanjem maloletne ćerke jer za isto ne postoje opravdani razlozi. Naime, između ostalog, u ponašanju deteta nisu uočeni problemi u ponašanju koje je majka navela, a koji bi upućivali na autodestruktivne ili destruktivne i agresivne ispade koji bi bili visoko rizični po samu maloletnu devojčicu - kaže za naš portal socijalna radnica Marija Čučković, koja vodi slučaj maloletne devojčice.

Kako dodaje, porodica je stambeno obezbeđena, ima primanja iz socijalne i dečije zaštite koja u potpunosti zadovoljavaju potrebe porodice, a devojčica je uključena u uslugu dnevnog boravka za decu i mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju. Ona je, kako kaže, pod redovnim psihijatrijskim kontrolama i propisanom terapijom.

- O ishodu rada na predmetu obavešteni su kako Pokrajinski ombudsman, tako i inspektori socijalne zaštite pri nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu kojima se majka T. B. obraćala pritužbom na rad ovog Centra za socijalni rad te će Centar da postupi u skladu sa njihovim nalazima i mišljenjima - dodaje.

Da dodatno pitanje Telegrafa zbog čega je doneta takva odluka, s obzirom na to da je psihijatar preporučio hitno smeštanje u ustanovu Čučković odgovara da je u procesu donošenja odluke konsultovan psihijatar.

- Ja sam razgovarala sa njim. One nisu došle na zakazanu kontrolu 9. maja. Ukoliko se desi da na kontrolama lekar ponovo da sličan nalaz i preporuku, postoji mogućnost da se naša odluka promeni, ukoliko mi utvrdimo da je to zaista tako. Postoji ozbiljna sumnja da majka manipuliše i to je predočeno doktoru Stokinu - kaže Čučković.

Navode lekara da je devojčica i na samom pregledu ispoljavala znake agresije nije želela da komentariše, te nije želela ni da odgovara na dalja pitanja.

Video: Nemanja Jović je dečko sa blagim smetnjama u razvoju, koji pravi najbolju kafu u gradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    19. maj 2022 | 22:01

    Socijalni radnik zna bolje od doktora i taj pravnik...E moja Srbijo

  • Ana

    19. maj 2022 | 22:10

    Socijalna radnica kaze “majka manipulise”…. pa imas li ti zeno savesti!? Tebi je svejedno jer ti ne zivis njihov zivot. Sve sto je majka rekla je tacno. Ovde ispasta mladje dete koje je pocelo da muca. T. zelim da se sve resi na najbolji nacin, zelim Vam miran zivot i buducnost. To sto ova majka izdrzava i nosi na plecima je nezamislivo.

  • Sasa

    19. maj 2022 | 21:50

    Strasna ,strasna prica..nazire li se kraj ,ljudskoj patnji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA