≫ 

"Beležimo sve više prijava nasilja, ne zato što ga ima više, već zato što institucije rešavaju problem"

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović nesaglasna sa ocenom da je nasilje u porodici za 10 godina povećano 350 odsto

  • 0
Nasilje u porodici, porodično, pijan muž, pijandura, pijanac, alkoholičar bije ženu, Foto-ilustracija: Shutterstock

- Juče smo obeležili Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, ali ovo je tema kojom svi zajedno moramo da se bavimo tokom čitave godine, svih 365 dana. Zajedništvo je najvažnije i rad na terenu. Pored države, koja je tu da sprovodi zakone, međunarodnih partnera i nevladinog sektora koji nam pružaju podršku, mediji su veoma važni, jer predstavljaju najbrži vid komunikacije sa celokupnim društvom - izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je dodala i da se ne slaže da je nasilje u porodici za 10 godina povećano 350 odsto, kako prenose pojedini mediji.

- Posvećenim radom Vlade Srbije, zakonima i strategijama koje smo doneli, odličnom saradnjom sa svim partnerima kroz zajedničke projekte, doprineli smo da se o nasilju danas više govori, da ono nije tabu i da su žene osnažene da prepoznaju oblike nasilja i ohrabrene da nasilnike prijave.

Mi beležimo svake godine veći broj prijava nasilja, ne zato što ga više ima nego ranije, već zato što su institucije osnažene da ovaj problem rešavaju i što su građanke i građani povratili poverenje u sistem. Sa sigurnošću možemo reći da je predrasuda prema žrtvama nasilja danas manje i da se stavovi javnosti da je nasilje privatna stvar menjaju - istakla je ona.

Video: Skoro 15 godina trpela nasilje od supruga: Terao ju je da šalje nage fotografije i da preseče vene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA