≫ 

Majmunske boginje su sve bliže Srbiji, a da li mi kontrolišemo putnike? Potvrđene zvanično u još jednoj zemlji

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sprema uputstvo koje će poslati zdravstvenim ustanovama kako bi lekari znali da prepoznaju boginje

  • 0
Aerodrom Nikola Tesla, Majmunske boginje

Foto :Nikola Tomić, Profimedia/Biod/Alamy

Majmunske boginje, koje su se pojavile u 17 zemalja, sve su bliže Srbiji, nakon što je jutros objavljeno da je prvi slučaj registrovan i u Sloveniji, kod muškarca koji je stigao sa Kanarskih ostrva. Pojedine zemlje već su zbog njih uvele stroge kontrole, a Belgija i karantin, a kada je reč o Srbiji kako Telegraf.rs saznaje, zdravstvena kontrola na svim aerodromima nije ni prestajala, a ovo je razlog više da tako i ostane.

Istovremeno, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sprema uputstvo koje će poslati zdravstvenim ustanovama kako bi lekari znali da prepoznaju boginje. 

Telegraf.rs se i sam uverio na beogradskom aerodromu da je granična sanitarna inspekcija na svom radnom mestu.

- Dežurstva i njen rad na aerodromima nije prestajao. Kontrola proteka u međunarodnosm saobraćaju se odvija po uobičajenom režimu rada a ako bude nekih posebnih situacija, postupaće po upustvima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i na osnovnu Instituta "Batut" - kaže naš izvor.

Kako saznajemo, za sada se, kada je reč o ovim boginjama, neće kontrolisati putnici koji dolaze samo iz određenih zemalja, tačnije neće se izdvajati rizične zemlje, kao što je bilo u slučaju već će se kontrolisati svi.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je 7. maja ove godine u Velikoj Britaniji. Juče je potvrđeno da su dijagnostikovane i u Škotskoj i Danskoj, a jutros i u Sloveniji.

Majmunske boginje su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi. Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom.

Prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice. Virus dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opšte malaksalosti, a dva do tri dana kasnije javljaju se promene na koži u vidu izdignutih boginja ispunjenih tečnošću. Plikova može da bude od nekoliko, do više hiljada.

Od trenutka infekcije do ispoljavanja simptoma prolazi u proseku oko 12 dana. Prvo se pojavljuje groznica, osećaj hladnoće, pa visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima i leđima.

Prve promene se najčešće javljaju na licu, a zatim se šire po celom telu, a najviše napadaju dlanove i stopala. Čitav tok bolesti traje od dve do četiri nedelje.

Klinički, majmunske boginje najsličnije su velikim boginjama. Međutim, kožne promene češće izbijaju u jednom mahu.

Majmunske boginje najčešće pogađa decu i kod njih bude značajno teži oblik bolesti, nego kod odraslih. Dobro je što je klinička slika u najvećem broju slučajeva blaža nego kod malih boginja, međutim, postoje slučajevi kada se bolest zakomplikuje i završi smrtnim ishodom. Na sreću, ovaj procenat je mali.

Ove boginje prvi put su se javile van Afrike u proleće 2003. godine, kada je nekoliko slučajeva zabeleženo u SAD. Trenutno za njih ne postoji specifičan i bezbedan lek.

Video: Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA