Pokolj u selu kod Svilajnca trajao 3 dana, mrtve ovce polegale po toru: "Prizor je bio stravičan"

Petog januara zaklane četiri skotne ovce i tri jagnjeta

  • 2
Pokolj ovaca, Svilajnac

Foto: Privatna arhiva

U januaru ove godine u selu Dublje kod Svilajnca, porodica Jovanović doživela je veliku neprijatnost. U toru su zatekli sedam preklanih ovaca, a u mesecima potom još tri su uginule od posledica tog neprijatnog događaja. Kako nam je domaćica Ljiljana Jovanović kazala, tada su imali 14 ovaca, ovna, i još petoro jagnjadi, težine 40-45 kilograma. Nemili događaj prepolovio je stado.

Jedan veliki, mršavi belgijski ovčar, koga su zatekli na licu mesta, zaklao je četiri skotne ovce i tri jagnjeta.

Kako je navela u razgovoru za Telegraf.rs, pokolj je krenuo iz gornjeg dela sela. Trajao je tri dana. Osamedeset grla je "zbrisano". A donedavno se vodila bitka za dokazivanje krivice i nastale štete.

- Napokon, pet meseci je prošlo, juče smo dobili neko rešenje. Nešto minimalno će da plate. Šta je tu je. Iz opštine Svilajnac je doneta odluka da se jaganci koji su bili 40 kg plate samo 6.000 dinara, a ovce koje su bile pri jagnjenju, imale bi po jedno, dva jagnjeta, da plate 13.000 - kaže nam dodajući da im prema tom rešenju sleduje 72.000 za sedam grla.

Kaže i da je celo selo dobilo rešenje, neki u petak, neki u ponedeljak, te da će šteta biti isplaćena svima, ali u iznosu manjem nego što su se nadali.

Kaže i da je najpre bio problem dokazati da su psi preklali ovce. Nadležni su u dokumentima, u koje je Telegraf.rs imao uvid, navodili da je moguće da su štetu napravili šakali, koje je lovačko udruženje prethodno primetilo na teritoriji opštine. Prvobitno procenjena šteta, koju su, kaže, takođe odredile nadležne službe, iznosila je 150.000 dinara. Nisu dobili ni pola.

- Procena je bila data na licu mesta, nadležni iz komunalnog. Došli su da vide leševe, prvo policija, posle oni. To smo čekali, išla sam ko zna koliko puta - objašnjava navodeći da naplatu štete za tri potom uginule ovce nije ni pokušala da traži.

Dosta im je, ističe, bilo ubeđivanja.

Još tri ovce uginule od posledica

- Nisam ih ni spominjala, nema od tog posla ništa - kazala je: - Jedno nam je nastradalo od posledica ujeda. Veterinar ga lečio, ali nije vredelo, gnojilo iz uha. U međuvremenu su nastradale još dve. One su ležale, ležale... I uginule.

Kako nam je rekla o događaju sa početka godine, prvog dana pokolja u komšijskom dvorištu zatečeno je 24 leša.

- Svuda su se razbežale po dvorištu. Gde je koje stigao, tu ga je zaklao - kaže novodeći da su ovce Jovanovića tu noć "izbegle metak".

Ljiljina svekrva čula je da se nešto dešava. Tada je uspela da otera mahnitog psa.

- Mom deveru su 24 ovce te noći zaklali, onda su krenuli u naš tor. Bilo je pred zoru, moja stara svekrva (88) čula to svom srećom, došla i odjurila ga. Međutim, on ne jede, samo uši kida, meso od glave - objašnjava: šta su zatekli sutradan.

Prizor je, seća se, bio jeziv.

- On je otišao, međutim sledeće večeri je došao na jednu malu rupu, veličine kao fudbalska lopta. Tamo je našao mesto i ušao ponovo. Kad sam naišla, stravičan je prizor bio - prepričava.

Selo puno pasa lutalica

Kaže i da je u pitanju lutalica, te da nisu našli vlasnika.

- I sada ima lutalica, puno selo. Niko ništa. Mogu i decu da napadnu - priča nam.

Kaže da u selu ima četvorogodišnja škola, te da je njihova kuća prekoputa škole.

- Mi smo u centru, uopšte nismo u polju - dodaje sa čuđenjem zbog nesreće koja ih je zatekla.

Kaže i da je selo opustelo, ali da je donedavno imalo 300-ak meštana. A život u tom selu, ističe, nije lak. Ne samo da se desilo da na ovakav način izgube deset ovaca, već ima i drugih muka.

- Nisu nam isplatili premiju četvrti kvartal za 2020. i treći kvartal za 2021 - vajka se poljoprivrednica: - Koga da pitam zašto smo kažnjeni?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    24. maj 2022 | 20:00

    Drzavo, gde su nam sinteri?

  • Maja

    24. maj 2022 | 20:01

    Neka se selo zapita odakle toliki psi lutalice, koliko su selo i ljidi odgovorni. Da nema neodgovornih ljudi ne bi bilo ni pasa lutalica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA