≫ 

Danas tropski dan, a od sutra nepogode: Za vikend jače zahlađenje, temperature od sledeće nedelje u porastu

Jedan kraj Srbije posebno će biti pogođen nepogodama i grmljavinskim olujama

  • 0
Ljudi, šetnja, lepo vreme, ilustracija

Foto: Nikola Tomić

Danas će u Srbiji biti tropski dan sa temperaturom do 34 stepena, a pred kraj dana i tokom večeri ponegde se očekuju i grmljavinske oluje. Za vikend dolazi jače zahlađenje sa padavinama, a tokom prvih dana juna sunčano i toplo kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, od sutra do subote se očekuje manji pad temperature, ali će ona i dalje biti za 3 do 5 stepeni više od proseka. U subotu sledi jači prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa se u nedelju očekuju temperature za oko 8 stepeni niže od proseka. Hladnije od proseka i to za 5 do 7 stepeni biće i početkom sledeće sedmice, a potom od sredine sledeće sedmice temperature će biti u porastu a u drugoj polovini sledeće nedelje i iznad prosečnih vrrednosti.

Kada su padavine u pitanju, u narednom periodu biće češčih pljuskova sa grmljavinom, a konkretnije padavine očekuju se tokom vikenda i u ponedeljak, što bi koliko-toliko ublažilo dosadšnji veoma sušni deo meseca i poboljšalo situaciju kada su poljoprivredne i ratarske kulture u pitanju. Početak juna doneće stabilnije, sunčanije i suvo vreme.

Jutro  u Srbiji danas je, podseća Đurić, osvanulo prijatno toplo, uz minimalne temperature od 12 do 18, a maksimalna temperatura biće od 30 do 34, u Beogradu do 33.

- Veoma toplo vreme biće posledica strujanja veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, jer će se na visini nalaziti izražen visinski greben. Sredinom dana i posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti i to uglavnom u jugoistočnim, i u brdsko-planinskim predelima istočne Srbije i biće uslova za pljuskove sa grmljavinom. Pred kraj dana i tokom večeri jači razvoj oblačnosti očekuje se na području Vojvodine, tako da će i u tim predelima biti jačih grmljavinskih pljuskova, a ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima - kaže Đurić.

Ovaj sistem premeštaće se tokom večeri i noći sve do jutra preko Vojvodine dalje na istok prema Rumuniji.

- U četvrtak na jugu i istoku Srbije tokom jutra biće vedro, a u ostalim predelima oblačnije, na severu još ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana u svim predelima biće sunčano i toplo, ali malo prijatnije nego tokom prethodnog dana, jer će tokom četvrtka duvati severozapadni vetar. Stabilno vreme biće posledica uticaja anticiklona i vidokog vazdušnog pritiska. Tokom dana u svim predelima biće pretežno sunčano, a pred kraj dana uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom biće na jugozapadu Srbije. Jutarnja temperatura biće od 12 do 18, a maksimalna dnevna od 25 do 30, u Beogradu do 27. Dakle, četvrtak će biti prijatnije za oko 5 stepeni u odnosu na sredu - kaže on.

U petak će biti sunčano i veoma toplo, samo se u Vojvodini očekuje nešto više oblačnosti.

- Sredinom dana u jugozapadni, a posle podne i pred kraj dana i širom južne i zapadne Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. Vetar će biti veoma slab. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32, u Beogradu do 30 stepeni. Vazdušni pritisak tokom dana biće u osetnijem padu i to će biti predznak promene vremena. U petak tokom večeri na severozapadu Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to će biti uvod u jače pogoršanje vremena koje nas očekuje tokom vikenda.

- U subotu ujutro u većem delu Srbije suvo, na jugu i jugoistoku i vedro. Hladni front, koji će već tokom jutra Vojvodini i severnim predelima Srbije doneti jače zahlađenje i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, tokom dana širiće se prema ostalim predelima Srbije. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima. Hladni front usloviće prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, ali i prolazno jak, na udare i veoma jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 18 na severozapadu do 28, na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20. Po prodoru hladnog fronta, kratko će se sa severozapada ojačati anticklon i doći će do porasta vazdušnog pritiska. U nedelju umereno do pretežno oblačno i veoma sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se krajem dana i tokom noći, naročito na jugu i na istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od 14 na severu do 20 na jugu Srbije, u Beogradu do 17. Zbog uticaja visinskog ciklona, vazdušni pritisak biće u padu.

Uticaj visinskog ciklona, prema njegovm rečima, biće najviše izražen u ponedeljak.

- On će se tokom nedelje nalaziti nad južnim predelima Italije, a potom će se preko južnog dela Jadrana u ponedeljak premeštati preko južnih i centralnih predela Balkanskog poluostrva, dok se u prizemlju on očekuje nad Srbijom i našim područjem. Usled ovakve sinoptičke situacije, u ponedeljak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i veoma nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Zbog svežije vazdušne mase sa severa, biće i dalje relativno sveže. Maksimalna temperatura biće od 17 do - kaže Đurić i dodaje da se već od utorka se očekuje postepena, a od srede i potpuna stabilizacija vremena:

- Sve do srede, iako toplije u odnosu na nedelju i ponedeljak, biće toplije, ali i dalje sveže, uz temperature oko 20 ak stepeni. Od srede pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska biće suvo, stabvilno i sunčano, a u drugoj polovini sledeće sedmice pod uticajem visinskog grebena sa jugozapada i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće u porastu, pa će prema vikendu temperatura biti oko, ponedge i preko 30 stepeni. Normalna srednja maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbije je od 22 do 26. Vidimo da su današnje temperature za oko 8 stepeni više od proseka.

Video: On je jedan od omiljenih srpskih meteorologa: Za prognozu ga pitaju i na ulici, ima još jedan hobi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA