Nekad Milanče iz "Otvorenih vrata", a sad episkop: Kako je ljubav prema Hristu pobedila ljubav prema glumi

Nekadašnji glumac Rastko Lupulović, koji se zamonašio i uzeo ime Ilarion, 21. maja, izabran je za vikarnog episkopa Eparhije raško-prizrenske

  • 2
Rastko Lupulović, episkop Ilarion

Printskrin: RTS TV/Драгана Милосављевић Јовановић

Na redovnom zasedanju Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom od 15. do 22. maja 2022. godine, iguman manastira Draganac, visokoprepodobni arhimandrit Ilarion (Lupulović) izabran je za vikara Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija, sa drevnom titulom Episkop novobrdski. Arhimandrit Ilarion nekada se zvao Rastko Lupulović, a široj javnosti bio je poznat po ulozi Milančeta u seriji "Otvorena vrata" i tome što je bio gitarista rok benda Kanda kodža i Nebojša.

Arhimandrit Ilarion rođen je kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu od oca Ilije i majke Danice. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Beogradu i 1991. godine upisuje fakultet dramske umetnosti, odsek gluma. Rastko je pokazao veliki talenat i u Ateljeu 212 gde je bio viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije. Međutim, i pored ljubavi prema dramskoj umetnosti, ljubav prema Hristu i monaškom pozivu bila je jača.

Još od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani i konačno 1996. godine postaje iskušenik u tom manastiru. Kao iskušenik, Rastko je prolazio sva redovna poslušanja u manastiru, živeći u poslušanju svom igumanu, sadašnjem Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju. Iskušenik Rastko je zamonašen 1998. godine u čin male shime na praznik Sv. Kralja Stefana Dečanskog u Dečanskoj lavri, dobivši monaško ime Ilarion po Sv. Ilarionu Velikom. Pokazujući usrdnu revnost u monaškim poslušanjima monah Ilarion je rukopoložen u čin jerođakona 1999. godine, a 2001. godine prima prezviterski čin i postaje jeromonah.

Budući posebno nadaren za umetnost, jeromonah Ilarion je, osim ostalih poslušanja najviše radio u ikonografskoj radionici manastira. Po blagoslovu svoga igumana jeromonah Ilarion je u periodu od 2008. do 2010. godine u dva navrata po nekoliko meseci boravio na ispomoći u manastiru Pećka Patrijaršija pomažući u redovnim bogosluženjima i pripremajući manastir uoči ustoličenja Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog u oktobru 2010. godine.

Nedugo posle toga, po blagoslovu novoizabranog Episkopa raško-prizrenskog i dotadašnjeg igumana Dečanskog, Vladike Teodosija, jermonah Ilarion biva određen za vršioca dužnosti nastojatelja manastira Gorioč, pokazujući veliku revnost u radu sa vernim narodom istočkog kraja i pomažući sestrinstvu u obnovi manastira. Konačno, o Sretenju 2011. godine otac Ilarion biva poslan u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira, u kome se ubrzo skupilo monaško bratstvo od desetak monaha i iskušenika.

Jeromonah Ilarion je, po blagoslovu svog Episkopa, osim već ranije završenog fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom. U Kosovskom Pomoravlju o. Ilarion je nastavio da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganac, već i sa vernim narodom. Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i širom naše Crkve na razne bogoslovske teme.

Godine 2012. jeromonah Ilarion dobija čin protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine primio je čin arhimandrita i imenovan je za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog. Na toj dužnosti pomagao je svom Episkopu u crkveno-pastirskim aktivnostima. Arhimandrit Ilarion je u vreme svog boravka na ispomoći u manastiru Pećkoj Patrijaršiji, ali i na drugim crkvenim dužnostima pokazao posebne sposobnosti u komunikaciji sa međunarodnim i drugim posetiocima ovog manastira. Osim dva završena fakulteta i širokim opštim obrazovanjem, arhimandrit Ilarion govori četiri strana jezika (engleski, francuski, italijanski i albanski).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA