Ministar Ružić otkrio da li očekuje velika povećanja školarina na fakultetima ove godine

- Svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine - rekao je Ružić

  • 0
Filozofski fakultet Foto: Nikola Tomić

U ovom periodu godine polaganje završnih ispita i upis u srednje škole i na fakultete jeste najvažnija tema. Završni ispiti u osnovnim školama održavaju se 26, 27. i 28. juna. Mesta ima za 76.008 srednjoškolaca od čega je četvrtina u gimnazijama. Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Prema rečima ministra Ružića, deca imaju dve vrste treme, a to su matursko veče i priprema za završne ispite ili upis na fakultet.

- Najvažnije je da imaju podršku pre svega roditelja, ali i nastavnika. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja i za nadarenu decu već su obavljeni, prijavilo se preko 6.000 đaka, a mesta ima za oko 5.000. Velika je zainteresovanost za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom - rekao je Ružić.

Što se tiče budžetskih mesta na fakultetima, kako kaže, biće blagog povećanja sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

- To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata - objašnjava Ružić.

Prošlu nedelju obeležele su svakodnevne dojave o postavljenim bombama u školama.

- Najveći udar je bio u Beogradu, ali i u drugim mestima širom Srbije. Najvažnije je da su sve dojave bile lažne i imali smo odličnu koordinaciju sa MUP-om. Tamo gde nije bilo nastave postoji potreba da se to nadoknadi, a o načinu nadoknade odlučuje svaka škola pojedinačno - rekao Ružić.

Ministar Ružić je predvodio delegaciju Srbije na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu, a kod nas se održava Sajam nauke i tehnike.

- U rangu smo onih koji su se najbolje snašli u vreme pandemije. Razmenili smo dosta iskustava, a ideja za budućnost koja dominira je da se obrazovanje svede na virtuelni nivo. Digitalizacija je odličan alat, ali ne da vodi ka dehumanizaciji društva - rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA