"Može 50 evra po stolici, ako ponesem stolicu": Pitali smo koliko evra stavljate u kovertu, evo šta ste rekli

Srbi gosti za poželeti, moglo bi se zaključiti iz rezultata ankete od prošlog vikenda

  • 19

U susret sezoni proslava pitali smo vas koliko novca nosite na svadbu, kao i na koji način povećani troškovi života utiču na novčanicu koja će se ove godine naći u koverti, i prema rezultatima ankete, čitaoci Telegrafa široke su ruke. Više od 50 odsto učesnika odgovorilo je da na svadbu nosi 100 evra, u ostalim se anketama u značajnom broju opredeljujući za odgovore koji sugerišu da ono što je stavljeno u kovertu treba dostojanstveno da isprati mladenačko slavlje, koje, rekli smo već, do kraja godine može poskupeti 30 odsto.

U anketi na koju je odgovor dalo 908 čitalaca, najveći broj njih opredelio se za opciju b. Dakle, na pitanje "koliko novca nosite na svadbu za poklon?", 475 njih reklo je - 100 evra. Na drugom mestu bilo je za 200 manje onih koji nose 50 evra. Njih 114 odazivaju se sa 200, dok "više od navedenog" nosi nešto više od 6 odsto anketiranih, 55 čitalaca.

To su rezultati naše prve ankete. U drugoj se izjasnilo nešto manje čitalaca, njih 649, koji su na pitanje "da li je dovoljno poneti 50 evra" većinom odgovorili "da", ali pod uslovom - da ide jedna osoba. Skoro 38 ispitanih dalo je taj odgovor. Preostalih 62 odsto raspodelili su se u preostale četiri kategorije od kojih je jedna - ne. "Nije (dovoljno 50 evra), ni u kom slučaju" odgovorilo je više od 20 odsto anketiranih, njih 131.

Kako su Beograđani u televizijskoj anketi za Telegraf.rs većinom dali odgovore da se na svadbu nosi od 50 do 200 evra, u narednoj pisanoj anketi pitali smo i za "gornju granicu". Neki od čitalaca bi je, izjašnjavaju se, probili. Čak 176 njih, tj. više od 35 odsto anketiranih reklo je da je 200 evra malo ukoliko se na svadbu odlazi u svojstvu kuma ili rođenog brata/sestre, te da bi u koverti trebalo da bude bar 300 evra.

Najmanje anketiranih dalo je možda društveno najnepoželjniji odgovor - 200 evra je previše, ne bih toliko mogao da izdvojim ni za rođenog. Reč je o njih 100, tj. 20 odsto anketiranih.

U poslednjoj anketi, čitaoci su se ponovo pokazali kao gosti za poželeti. Na pitanje da li se novac u koverti povećava ukoliko iz kuće ide više od jedne osobe, više od 40 odsto njih reklo je - da. Za odgovor "ako više od dva člana radi, treba da dodaju 50 evra po zaposlenom članu" glasala je 131 osoba, od 314 anketiranih.

Drugi odabrani među ponuđenim odgovorima bio je da novac u koverti ne zavisi od broja ukućana koji idu u goste, a za njega je glasalo 104.

Pored zanimljivih rezultata ankete bilo je i zanimljivih komentara. U nekima od njih čitaoci su proširivali ponuđene odgovore. Jedan od njih tako je glasio - može 50 evra po stolici ako ponesem stolicu. Bilo je i onih koji su se javljali iz pozicije mladenaca, navodeći da im je bitno da na venčanje dođu dragi ljudi. Bilo je i duhovitih koji (možda istinito) tvrde da na svadbu nose lepo raspoloženje i 20 evra, bez potpisa na koverti. A bilo je i onih koji su oštro kritikovali pronalaženje "interesa" u pravljenju svadbe.

Da li su vas rezultati iznenadili?

Video: Anketa: Građani prestonice usred radnog vremena uživaju u prirodi, a evo zbog čega nisu na poslu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. maj 2022 | 11:22

    Prave se svadbe da se zaradi. Dripci smo na kub, budi šmeker pamorganizuj slavlje da ugostiš ljude, naprsvi žurku ili slično. Zato i ne idem na svadbe, niti me zovu jer znaju moj stav. Ka sam se oženio u opštini sa kumovima bez da ikog opterećujem svojim svadbom, posle mesec dana sam organizovao ručak za najbliže svoje (20tak mojih i njenih) insistirao sam da niko ništa je donosi. Evo nas 11 godina u braku, sami gradimo naš odnos imamo dvoje divne dece. Nikome nisam dužan niti u obavezi da idem na svadbu koje su po mom mišljenju nešto najseljačkije u Srbiji.

  • Neverovatno

    29. maj 2022 | 11:29

    Pa zar je noguce!? Pa mi lazemo i kada anonimno ispunivamo ankete:) Cak i tu imamo potrebu da povisimo cifru da bi se osecali lepo. Stanje nacije-zabrinjavajuce!

  • bb

    29. maj 2022 | 11:38

    Pa izgleda da se sve svodi na novac i koliko će da zarade za svadbu. Nikome nije palo na pamet da to prave da počaste voljene i bližnje. Uzmi pare i aj da se rasturamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA