Retko i strogo zaštićeno drvo staro skoro 2 veka usamljeno raste kod Nove Varoši: Ostalo samo nekoliko stabala

Od nje se prave čobanske kućice i čamci

  • 0
Zlatiborski okrug Nova Varoš stabla munike munika Foto: RINA

Zlatiborski okrug krase najlepše planine u Srbiji. Na njegovoj površinu su Zlatibor, Zlatar i Tara na kojima su hektari i hektari pod šumskim prostranstvom. Ipak, na čitavom tom području ostalo je samo nekoliko stabala munike, a jedno je staro oko 180 godina i nalazi se u selu Negbine, podno Murtenice.

- To je vrsta crnog bora, tercialni relikt i superdimit Balkanskog poluostrva. Ovakav primerak može se naći još samo u Italiji. Nekada je na ovim prostorim borova vrsta bila mnogo zastupljenija, međutim sada su na žalost ostala samo pojedinačna stabla kao što je ovo u selu Negbina, kao i jedno stablo na porodičnom imanju Selaković u Seništu, i nekoliko primeraka u utrobi Murtenice, koja su pronađena prilikom izrade Posebne osnove gazdovanja šumama od 2010. do 2019. godine - kazala je za RINU, Rosa Kolašinac iz Srbijašuma.

Munika je dobila naziv po naučku Heldrajhu Muniku, ova vrsta raste na stenovitim i kamenitim podlogama i jako sporo raste, ali zato može dostići visinu do čak 35 metara, a prečnik od jednog do tri metra. Njena kruna je najčešće loptasto-piramidalnog oblika.

- Ono što je u prethodnom periodu negativno uticalo na opstanak ove vrste je pre svega ljudski faktor, jer je drvo munike korišćeno za izradu bačija, u narodu su poznate kao katuni ili čobanske kućica, kao i za smolu i luč. U Crnoj Gori ga koriste za izradu čamaca na Skadarskom jezeru - ističe Kolašinac.

Munika u Srbiji spada u ugroženu vrstu i stoga je pod zatitom prvog stepena. Imajući u vidu požare koji su prošle godine bili učestali u predelima Murtenice, iz javnog preduzeća Srbijašume apelovali su na posebnu pažnju u narednom periodu kako bi ne bi ponovo došlo do uništavanja šuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA