≫ 

Roditelji trče s posla da pokupe decu, trgovci gube po 200 računa dnevno: Sve posledice dojava o bombama

Tri dana, zbog hakera, u Katastru građani ne mogu da završe nijedan posao

  • 1
Mirdita dobar dan dojava bomba Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sve je počelo dojavama bombi na letovima za Rusiju pre više od dva meseca. Onda su se dojave proširile na škole, šoping molove i pojedine javne institucije u Srbiji.

Tri dana, zbog hakera, u Katastru građani ne mogu da završe nijedan posao.

Branko Jovanović iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal kaže da dojave o bombama i hakovanje pojedinih javnih institucija ne dolaze sa istog mesta, prenosi RTS

Masovne pretnje u Srbiji počele su 16. maja kada je evakuisano više od 170 škola u Beogradu, niz poslovnih objekata, kao i aerodrom u Nišu. Na meti sajber kriminalaca u prethodnom periodu našao se veliki broj javnih institucija, zdravstvenih ustanova, škola, pa čak i zoološki vrt.

Prazne klupe i hodnici, umesto dečje graje, u školskom dvorištu, tišina. Zbog lažnih dojava o bombama, đaci su ostali kod kuće, a učionice su bile i danas puste u školama širom Srbije. U osnovnoj školi "Drinka Pavlović" dojava je stigla juče, a đaci u prvoj smeni ni danas nisu mogli na nastavu, jer je kontradiverzioni pregled obavljen tek jutros.

- Nije prijatno, mislim treći put smo juče imali tu dojavu i zaista nije prijatno. Nema one standardne radosti kod dece, znate kad nema kao škole pa se oni raduju, nema uopšte toga. Čak kažu 'Šta sad opet', jer je kraj godine i oni popravljaju ocene i gledaju da završimo uspešno školsku godinu - kaže direktorka OŠ "Drinka Pavlović" Nataša Vasić.

Đaci se brinu zbog ocena, a roditeljima nije zgodno da izlaze sa posla kako bi mogli da dođu po njih. Lažne dojave praznile su i zatvarale i tržne centre. Zakupci lokala su zbog toga pretrpeli finansijske gubitke, a najviše su ispaštali posetioci kojima su kola ostajala zaključana na parkingu satima.

- Ako kažemo da jedan zakupac ima barem 200, 250 ili 150 računa dnevno. Pa sada možete i sami da uradite kalkulaciju koliki je to račun i koliko sati nije radio. Nije malo, naročito u tim terminima, da kažem rano posle podne, posle podne i uveče, kada je i poseta najbolja i promet najbolji u radnjama - ističe direktor Tržnog centra Nemanja Savčić.

Pre tri dana, zbog sajber napada, IT stručnjaci su zaključali sistem u Katastru, kako bi zaštitili bazu podataka. Kada će građani ponovo moći da koriste usluge te institucije, još nije poznato.

- Svakodnevno radimo na problemu sajber napada koji blokiraju naše institucije, a veliki je broj pretnji, od kojih su mnoge stigle iz inostranstva. Pažljivo proučavamo podatke i stupamo u kontakt sa međunarodnim kolegama. Srbija ima pravo da direktno sarađuje sa provajderima, ali i sa policijama drugih zemalja kako bi identifikovali osobu koja se bavi sajber kriminalom. Ako je delo izvršeno na teritoriji Srbije, onda se on procesuira ovde, a ako je u inostranstvu, onda druga zemlja preuzima krivično gonjenje - objašnjava Branko Stamenković iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Od početka godine bilo je 1.200 kontradiverzionih pregleda zbog dojava o bombama. Dojave koje su došle iz Srbije policija je brzo rasvetlila. Sa onim drugim ide sporije.

- Potpuno su dve odvojene situacije pretnje terorističkim napadom i blokada institucija kao što je katastar. Hakerski napadi na institucije, ali i privatne firme, nisu ništa novo. Bilo je nekoliko desetina slučajeva da hakeri blokiraju podatke i da onda traže otkup za povraćaj podataka - objašnjava Stamenković.

Što se tiče pretnji i napada koji stižu sa adresa iz inostranstva, Stamenković očekuje da, u okviru međunarodne saradnje, i oni budu rešeni.

- Zamolnice zemljama iz kojih su stizale pretnje su poslate, ali još nemamo povratne informacije, osim za Gambiju - rekao je Stamenković.

Bez obzira na izazove, Stamenković kaže da Srbija ima kapacitete i da je spremna za borbu sa visokotehnološkim kriminalom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    18. jun 2022 | 07:05

    Ovi koji to rade uživaju gledajući medije u Srbiji, to ih još više inspiriše...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA