≫ 

U Novom Pazaru niko ne želi HPV vakcinu: Roditelji obazrivi, uvek bi još da sačekaju

Vakcina je namenjena dečacima i devojčicama uzrasta od devet do 19 godina i štiti od maligniteta genitalnih organa

  • 15
Dete, vakcinacija, devojčica

Foto: Shutterstock

Iako je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) u novopazarski Zavod za javno zdravlje pristigla pre dve nedelje, do sada nije data ni jedna doza, rečeno je radiju Sto plus u toj zdravstvenoj ustanovi, prenosi Politika.

Direktor te ustanove Šefadil Spahić rekao je da se za sada roditelji samo informišu o značaju i prednostima ove vakcine, ali da se još uvek ne odlučuju za vakcinaciju svoje dece.

- Imajući u vidu celu situaciju sa vakcinacijom stiče se utisak da su roditelji obazrivi kada je i ova vakcina u pitanju, pa žele da sačekaju još malo i dobiju još dodatnih informacija. Sve informacije o značaju ove vakcine roditelji mogu dobiti od pedijatara i odabranih lekara - navodi Spahić.

Zavod za javno zdravlje (ŽJZ) u Novom Pazaru je početkom meseca dobio 89 doza vakcine protiv HPV-a koja je namenjena dečacima i devojčicama uzrasta od devet do 19 godina, i koja štiti od maligniteta genitalnih organa.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije vakcina protiv humanog papiloma virusa jedna je od najbezbednijih, a najbolji period za njeno primanje je između 12. i 14. godine.

Video: Uskoro HPV vakcina o državnom trošku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    21. jun 2022 | 16:57

    Kolika je zastita sa vakcinom? 99% A sansa da obolite bez vakcine je 1%. Isto kao i za koronu. Isto ljudi umrlo i sa i bez vakcine, samo sto sad vakcinisani umiru od infarkta.

  • Shampita

    21. jun 2022 | 19:19

    Prvi smo u Evropi po smrtnosti od raka grlica materice. Vakcina postoji i koristi se od 2006 god. Nase zene ne idu kod ginekologa jel je to sramota, jave se kad je bolest uznapredovala i kad nema pomoci. Umesto da se okrecemo medicini mi gledamo u nebo i uzdamo se u koga? A onda za 20 ili 30 god kada i dalje budemo sahranjivali svoje majke, zene, sestre i kcerke zbog bolesti koja ce biti na zapadu iskorenjena tvrdicemo kako nas neko truje i prska iz vazduha.

  • Super Brundo

    21. jun 2022 | 18:11

    Hoces-hoces, neces ne moras.MSD su americke vakcine.Oprez mora da bude jos veci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA