≫ 

Saznajemo: Doneta još jedna mera za škole. Ovako će se dodatno štititi od dojava bombi na maloj maturi

Kako je Telegrafu juče dojavljeno iz jedne valjevske osnovne škole, stigao je novi dopis Ministarstva prosvete

  • 1
Škola bomba dojava

Foto: Telegraf.rs, Panthermedia/Mile Atanasov

Pored pojačanog policijskog obezbeđenja na dan male mature i polaganja ispita u manjem broju škola, Ministarstvo prosvete donelo je još jednu meru prevencije zbog učestalih dojava o bombama.

Kako je Telegrafu dojavljeno iz jedne valjevske osnovne škole, stigao je dopis Ministarstva prosvete da će na dan polaganja male mature biti blokirani svi mejlovi zbog dojava o bombama.

- Bio je sastanak svih škola u Valjevu, ali koliko smo čuli, to je mera za sve škole u Srbiji. IT stručnjaci će doći i blokirati mejlove škola - tvrdi izvor Telegrafa.

U Ministarstvu prosvete za Telegraf pojašnjavaju da nije reč o blokadi, već promeni mejl adresa škola. Ova mera planirana je i ranije, a sada je uvedena u sklopu mera bezbednosti za dan polaganja mature.

- Promena mejl adresa škola je ranije planirana aktivnost prelaska svih škola na državni domen u cilju uspostavljanja jednobraznog sistema komunikacije obrazovno-vaspitnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) u Srbiji i profesionalizacije rada. Škole su do sada koristile naloge elektronske pošte različitih provajdera, mejl adrese koje ne asociraju na obrazovnu ustanovu (skraćenice, nadimci), a često i privatne adrese za službenu korespodenciju, što je bilo neprihvatljivo iz ugla principa poslovne komunikacije, ali i iz ugla bezbednosti - napominju u Ministarstvu.

Ova, dodaju, ranije planirana aktivnost uvrštena je u Operativni plan realizacije završnog ispita i jedna je od preventivnih mera obezbeđivanja bezbednih kanala komunikacije.

Takođe, kako saznajemo, tokom polaganja mature u Loznici biće primenjena posebna procedura.

- Autobusi će da pokupe đake iz sela i da ih voze u Loznicu, u školu u kojoj će da bude održano polaganje mature. Do dana održavanja polaganja završnog ispita neće biti poznato koja je škola u pitanju - navodi izvor Telegrafa.

Kako dodaje, školu će da čuva policija. Svaka školska uprava bira školu i prijavljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja škola je u pitanju.

- Veče pre polaganja mature škola će da bude pregledana i potpuno zatvorena do jutra. I tako tri dana. Đaci će da budu pregledani na ulazu, a sutra niko od osoblja i profesora neće raditi. To bi trebalo da na taj način bude urađeno u celoj Srbiji, kako bi završni ispit prošao u najboljoj mogućoj atmosferi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA