Još 4 dana do male mature, a ovo su svi detalji: Policija stiže pre đaka, rezervni testovi spremni, trema drma

Sve škole su uveliko dobile detaljan plan organizacije, koja se sa kojom spaja, koja škola je domaćin, a koja ide u goste

  • 3
Matura bomba Foto: Shutterstock

Do polaganja male mature ostala su još samo četiri dana. Osmaci će 27. juna, u devet ujutru, početi sa polaganjem prvog testa - testa iz maternjeg jezika. I to, kako se čini, u nikad neizvesnijoj atmosferi.

Iščekujući da li će tog dana stići dojava o bombi koja bi polaganje prekinula, a onda i odložila, maturanti i njihovi roditelji veoma su napeti. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova već su održali niz sastanaka i sačinili plan da rizik od dojave svedu na minimum.

Ključna mera je smanjivanje broja škola u kojima će se polaganje odvijati. Tako će se ove godine, umesto u 1.260 škola, matura polagati u 522.

- Uglavnom se po tri škole spajaju u jednu, odnosno đaci iz tri škole polažu zavšrni ispit u jednoj. Policija će već u sedam ujutru biti u školi u kojoj se polaže i obaviti kompletan pregled - kaže za Telegraf Ilija Mirović, direktor OŠ "Gornja varoš" u Beogradu.

Takođe, da bi svi đaci stali, polaganje neće biti samo u učionicama, već i u sportskim halama. Zanimljivo je da će ove godine i đaci iz privatnih škola maturu polagati u državnim školama.

Sve škole su uveliko dobile detaljan plan organizacije, koja se sa kojom spaja, koja škola je domaćin, a koja ide u goste. Samo za škole koje imaju veliki broj učenika, promena neće biti i one će završni ispit organizovati samo za svoje učenike.

Takođe, za slučaj da dojava ipak prekine polaganje, spremni su rezervni testovi. Rezerve se inače spremaju ukoliko neki od tri testa koji se polažu na maloj maturu "procuri" u javnost. Ove godine su spremni za slučaj da polaganje prekine dojava o bombi.

Ako polaganje protekne bez prekida, đaci će imati ovaj kalendar:

  • 27. juna od 9 do 11 časova polagaće test iz srpskog (maternjeg) jezika
  • 28. juna od 9 do 11 časova polagaće test iz matematike
  • 29. juna od 9 do 11 časova polagaće kombinovani test
  • 1. jula biće objavljenji preliminarni rezultati
  • 5. jula biće objavljeni konačni rezultati
  • Od 30. juna do 6. jula biće predaja liste želja elektronskim putem, odnosno 6. i 7. jula neposredno u osnovnoj školi
  • 13. jula biće objavljen raspored učenika po školama
  • 14. jula krenuće upis

Direktori: "Prvo epidemija, pa dojave... Đaci su manje zainteresovani"

Direktorka škole "Svetozar Marković" Ivana Orolicki navodi da se ovogodišnje pripreme razlikuju u odnosu na ranije generacije i ističe da su sadašnji svršeni osmaci bili suočeni i sa epidemijom i dojavama o bombama, što je uticalo na njihovu zainteresovanost, prenosi Tanjug.

- To se sve odrazilo na decu, tako da imam utisak da se malo manje ozbiljno pripremaju i da ta radna energija nije kakva je bila ranijih godina - rekla je Orolicki.

Ona veruje da će polaganje završnog ispita proteći u najboljem redu, dodajući da su primljena uputstva Ministarstva po kome će se postupati.

- To zahteva ozbiljnu organizaciju i na tome radimo. Nadamo se da neće biti velikih problema, procedure su nešto izmenjene, ali škole se spajaju i smanjuje se broj objekata u kome će se održavati završni ispit - poručila je Orolicki.

Orolicki naglašava da razume odsustvo đaka i njihovu povremenu nezainteresovanost, ali, veruje u dobar rezultat.

- Nadamo se da će kao i prošle godine rezultati biti dobri i da će test biti takav da uvaži drugačije okolnosti pripreme ove generacije - poručila je Orolicki.

Njen kolega, direktor Osnovne škole "Ivan Gundulić" Ivan Ćirić, kaže da je ta škola spremna za završni ispit i da su sva obaveštenja od Ministarstva prosvete prosleđena učenicima i da su obezbeđeni nastavnici koji će dežurati.

- Svi su prošli obuku, i pregledači i dežurni nastavnici, tako da je škola potpuna spremna za ove završne ispite - rekao je Ćirić i naveo da dojave o bombama nisu previše omele pripremu za malu maturu.

On ističe da vežbanje ide putem e-vežbaonice.

- Učenici su zaista imali prostora da se pripreme za završni ispit, 44 učenika će polagati, trenutno je to manji broj u odnosu na prošlu godinu kada ih je polagalo više od 50, ali sledeće godine će biti tri odeljenja, tako da će biti oko 70 učenika za polaganje završnog ispita - rekao je Ćirić.

A šta kažu osmaci 

Svršena osmakinja Ksenija Milivojević kaže da su joj dovoljne pripreme koje se održavaju u školi i da nema potrebe da ide na dodatne časove.

- Radim testove od prethodnih godina i tako se spremam, neki nastavnici šalju materijale, rekli su u školi kako će se održati završni ispit i nemam brigu - poručila je Milivojević, koja bi volela da upiše X beogradsku gimnaziju.

Njena školska drugarica Elena Mihajlović kaže da je učila redovno.

- Mislim da smo se ovih osam godina već pripremili za završni ispit, u školama radim pripreme, nemam tremu - rekla je Mihajlović i dodala da joj se dopada kako su ih nastavnici pripremali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    24. jun 2022 | 00:39

    Sramota!!! Na Vidovdan se polaže matura. Ništa i nikoga ne poštujemo. Školski sistem je izgubio sve vrednosti.

  • Dr

    23. jun 2022 | 18:52

    Samo privatna škola tu i nauče nešto

  • Miile

    23. jun 2022 | 18:11

    Da nabave deca pancire i šlemove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA