Arheološka iskopavanja na trasi Moravskog koridora kod Trstenika: Prvi artefakti ukazuju na ovaj period

Na ovim arheološkim iskopavanjima rade zajednički Institut za arheologiju i Narodni muzej iz Kruševca

  • 0

Na trasi Moravskog koridora u ataru Selišta, na samoj granici izmedju trsteničke i kruševačke opštine rade se arheološka iskopavanja. Prvi artefakti ukazuju na period izmedju 9 . i 10. veka

Na ovim arheološkim iskopavanjima rade zajednički Institut za arheologiju i Narodni muzej iz Kruševca.

S obzirom na to da je zemljište otkupljeno od vlasnika i da se nalazi u vlasništvu Koridora Srbije, Koridori finansiraju ova iskopavanja, a arheolozima je donekle olakšan posao jer bi u ovo vreme na ovoj lokaciji sve vrvelo od poljoprivrednih radova.

- Počeli smo da istražujemo pre sedam dana, ali ovo je poznat lokalitet. Rade se zaštitna probna arheološka istraživanja, da bi se dobila početna slika. Od ranije je poznat lokalitet, mi radimo na preliminarnim istraživanjima - rekli su arheolozi s terena.

Dodali su i da su imali sreću da pronađu konkretan objekat.

- Verovatno se radi o otpadnoj jami, u kojoj se održao keramički materijal iz 9. i ranog 10. veka. Oko nje se nalaze konstrukcije o kojima govore otisci stubova - kazali su na nalazištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA