≫ 

Dr Ana Mitrović: "Pravo na abortus nije feministička odluka, već ljudsko pravo sa kojim se ne treba igrati"

Dr Mitrović ističe da može zabrana dovesti do toga da se prekid trudnoće radi na nebezbedan način koji može ugroziti zdravlje žene

  • 4
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Širom Amerike nastavljaju se protesti zbog odluke Vrhovnog suda da ukine ustavno pravo na abortus i eventualnu zabranu pobačaja prepusti saveznim državama. Neke su ih već zabranile, a klinike za te intervencije se zatvaraju.

Dr Ana Mitrović iz Narodnog fronta ističe za RTS da je pravo na abortus ljudsko pravo i da će njegova zabrana dovesti do toga da se prekid trudnoće radi na nebezbedan način koji može ugroziti zdravlje žene.

Dr Mitrović ističe da je u SAD ukinuto ljudsko pravo koje je omogućavalo ženama da odluče u prvom trimestru da li će zadržati trudnoću. Nakon prvog trimestra, abortus se vrši iz medicinskih indikacija.

Navodi da je kontrola rađanja oduvek bila predmet interesovanja, da odluku o tome donose i muškarac i žena, ali da su posledice isključivo na ženi, jer se radi o njenom telu.

- To nije feministička odluka, već ljudsko pravo sa kojim se ne treba igrati - ističe dr Mitrović.

Smatra da je reč o politizaciji u jednoj delikatnoj političkoj situaciji u svetu i pokušaju da se skloni fokus sa drugih tema.

- Ovo će zainteresovati sve koji su u reproduktivnom periodu širom sveta. Nije dobro da se politizuje medicina i da ona skreće fokus sa drugih tema. Mi kao lekari i žene treba da se borimo protiv abortusa, ali ne da ukinemo pravo, treba da učinimo sve da se neželjena trudnoća ni ne desi - kaže dr Mitrović.

Ističe da je dobro što se oglasio predsednik Srbije rekavši da njegov stav nije važan, ali da se neće menjati postojeći zakon - žene do 10. nedelje mogu same odlučivati o prekidu trudnoće.

- Takav stav političkog vrha je izuzetno dobar, ne treba mešati politiku i struku - rekla je dr Mitrović.

Podseća da, kada su se kontraceptivne pilule pojavile, muž je morao da potpiše odobrenje ženi da ih koristi.

- Od onda smo napravili korak unapred, ne treba sada dva unazad - ističe doktorka.

Žene naći način, pitanje da li je to bezbedno

Doktorka Mitrović pojašnjava da je iskustvo zemalja u kojima je abortus zabranjen, da žene odlaze u susedne države kako bi obavile proceduru, ili će otići na nekompetentno mesto gde joj neće pružiti odgovarajuću medicinsku zaštitu.

- Hirurški abortus nije naivna intervencija, ako se obavlja treba da se obavlja u ustanovama koje su za to legalizovane i gde se medicinska procedura sprovodi na najvišem nivou - ističe doktorka.

Najbolje bi bilo da do neželjene trudnoće ni ne dođe, zato postoje kontraceptivna sredstva.

Savremena kontracepcija je, kaže, sigurna i bezbedna, ali strogo individualno treba birati metod koji će se primenuti - pilula, spirala ili neka druga metoda, a treba promovisati i mušku kontracepciju.

Komplikacije usled abortusa

Do 10. nedelje trudnoće može se izvršiti hirurški abortus, koji sa sobom nosi najveći procenat rizika: svaki peti se komplikuje tokom intervencije - dolazi do povreda, krvarenja.

- Nekad moramo da izvadimo matericu kako bismo spasili glavu žene. Ako se prekida prva trudnoća, žena može trajno biti onesposobljena za dalji reproduktivni život - napominje dr Mitrović.

Postoje, međutim, i odložene komplikacije poput infekcija, izostanka narednih ciklusa, problema sa priraslicama, razvojem sekundarnog steriliteta, dolazi do delimične ili potpuna opstrukcije, zapušenja jajovoda. Neke od ovih komplikacija pojave se i nekoliko godina od izvršene procedure.

Doktorka Mitrović podseća i na slučaj od pre nekoliko godina, kada je u unutrašnjosti zemlje došlo do smrtnog ishoda posle legalnog prekida trudnoće.

- Postoje situacije kada, iako radite najsavršenije, neke komplikacije mogu biti fatalne po žene - zaključuje dr Mitrović.

Video: Bane ispričao da je Zerina abortirala njegovo dete, a onda je nastao haos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA