≫ 

Sintagme, padeži, glagoli, analize: Ovi zadaci bili su najteži malim maturantima na testu iz maternjeg jezika

Sutra mali maturanti polažu test iz matematike

  • 3
Mali maturanti osnovna škola Duško Radović

Foto: Telegraf.rs

Osmaci širom Srbije danas, u 9 sati, krenuli su sa polaganjem prvog testa za malu maturu, i to iz maternjeg jezika. Koliko su se spremali, da li im je test bio težak i kakva su im očekivanja nakon polaganja javlja reporterka Telegrafa iz jedne škole na Novom Beogradu.

- Izašao sam prvi, nije bilo teško, spremao sam se nedelju dana i mislim da sam dobro uradio - naveo je jedan dečak koji se nakon završenog testa našao ispred škole.

Njegova vršnjakinja navodi da se ipak malo detaljnije spremala.

- Išla sam na privatne časove, trebalo mi je oko nedelju dana da spremim test... A na privatne časove sam odlazila jer prethodne tri godine nisam baš učila srpski dobro - dodaje ona.

Kako kažu, imaju osećaj da će sve biti kako treba, iako je njihova procena sada da je sa pripremama ipak trebalo da krenu mesec dana ranije.

- Najteže na testu srpskom nam je bilo pitanje o "razumevanju čitanja" tj. tumačenje tekstova. Tu je bio tekst iz dela "Sve će to narod pozlatiti" - dodaju.

- Smatram da ću bolje uraditi ostala dva testa od ovog. Spremala sma ga nedelju dana intezivnije, a na privatne časove nisam išla samo na pripremnu nastavu u školi - rekla je jedna učenica.

Među težima našla su se i ona o glagolskim oblicima, sintagmama i padežima, tvrde naši mladi sagovornici.

Sutra na red dolazi test iz matematike.

Kada je reč o sistemu bodova za upis u srednje škole, on izgleda ovako: đaci iz škole mogu maksimalno da “prenesu” 60 bodova, pri čemu se računa uspeh ostvaren u samo poslednja tri razreda, šestom, sedmom i osmom.

Samo računanje vrlo je jednostavno: sabira se prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4, što daje maksimalnih 60 bodova.

Na maloj maturi možete da osvojite još 40 bodova i to po 13 na testovima iz srpskog i matematike, a 14 na kombinovanom. Sva tri testa imaju po 20 zadataka.

Video: Počinje završni ispit za osmake, danas test iz srpskog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    27. jun 2022 | 12:57

    Maltretiranje dece, ovakve gluppsti nigde na svetu nema!!!!!

  • 534

    27. jun 2022 | 12:26

    Najteže im je da se jave komšijama sa Dobar dan i da ustupe mesto u prevozu starijima i trudnicama. To nikako da savladaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA