≫ 

Apel u gradu u Srbiji: Usled ekstremnih temperatura povećana opasnost od požara, zabranjeno da se radi ovo

Upućen apel svim građanima, a posebno poljoprivrednim proizvođačima

  • 0
paljenje strnjike, vatra, trava, korov, Foto: Shutterstock

Iz Gradske uprave grada Vranja saopšteno je da je usled ekstremno visokih temperatura povećava opasnost od izbijanja požara. Stoga je iz Odeljenja za poslove organa Grada, poslovi vanrednih situacija upućen apel svim građanima, a posebno poljoprivrednim proizvođačima da ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti pravilno uskladište.

"Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara (član 50).

Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od rube šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Lice koje je izazvalo požar dužno je da je vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine.

Posebno upozorenje upućeno je šefovima mesnih kancelarija da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite od požara, i da se sa poverenicima i zamenicima poverenika maksimalno angažuju na otklanjanju svih nedostataka koje mogu dovesti do eventualnog požara", navode iz GU Vranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA