Narandžasti meteoalarm u celoj Srbiji: RHMZ upozorava na opasne temperature, AMSS poziva na oprez

* Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer brže dovode do umora i iscrpljenosti a umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima * U 6 sati u Beogradu je u hladu izmereno 23 stepena.

  • 1
UV zračenje, vrućina, toplotni udar, sunce Foto: Shutterstock

U celoj Srbiji danas je na snazi, kako je objavio Republički hidrometeorološki zavod narandžasti meteoalarm. Istovremeno, RHMZ je jutros opet upozorio na visoke temperature, a AMSS poziva vozače na oprez zbog vrućina.  Jutros u 6 sati Beograd je bio najtopliji sa 23 stepena u hladu. 

- Do kraja sedmice veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepena, a lokalno se očekuju i tropske noći sa temperaturom i preko 20 stepeni - navodi se na sajtu RHMZ.

Već jutros u 6 sati u Beogradu je u hladu bilo 23 stepena, u Zrenjaninu 21, u Somboru, na Paliću, u Sremskoj Mitrovici 20, Kragujevcu, Kikindi i Novom Sadu 19... 

Narandžasti meteoalarm koji je na snazi znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objašnjava RHMZ.

Zbog  izuzetno toplog vremena koje će se zadržati do kraja sedmice, AMSS poziva na oprez vozače. Preporuka je da se za duža putovanja biraju jutro ili kasniji popodnevni sati. 

- Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer brže dovode do umora i iscrpljenosti a umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima. Pojačan intenzitet saobraćaja i građevinska sezona koja je u punom jeku zahtevaju veću opreznost za vreme vožnje i više stpljenja ukoliko na nekoj deonici dođe do usporene vožnje ili se stvori kolona zbog radova - navodi Auto-moto savez.

Video: Apel za sve kupače ovog leta: Koristite isključivo uređena kupališta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    29. jun 2022 | 09:16

    Kakve visoke temperatura kakvo leto kad svako popodne nevreme haos pravi po srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA