≫ 

Marko zaspi sa knjigom i nikada nije išao na privatne časove, a pobedio je na državnom takmičenju iz fizike

Marko Bojičić izDublja kod Bogatića, prošle godine je pisao prestižnu Medicinsku školu u Šapcu sa ambicijom da kasnije studira Medicinski fakultet. Neočekivano, od prvih srednjoškolskih dana se "pronašao u fizici" za koju, kako priznaje, ranije nije pokazivao posebno veliko interesovanje

  • 13
Marko Bojičić, Bogatić, fizika Foto: Dragan Grujić

Na kraju školske godine veliki broj učenika može da se pohvali odličnim uspehom. U armiji odlikaša u Šapcu sa svim peticama u đačkoj knjižici, koji su juče nagrađeni tradicionalnim Vidovdanskim nagradama, samo je jedan državni šampion u znanju iz fizike. To je srednjoškolac Marko Bojičić iz Dublja, kod Bogatića, učenik prvog razeda Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.

Od 50 učenika iz cele Srbije Marko je pokazao briljantno poznavanje teorije i najbolje rešio zadatke, pa je na kraju takmičenja pobedio sa maksimalnih 100 bodova. Veliki uspeh obradovao je celu školu jer je pomalo neobično da "medicinari" pobeđuju na takmičenjima iz prirodnih nauka u kojima godinama dominiraju "gimnazijalci".

Marko je, inače, prošle godine kao Vukovac lako upisao prestižnu Medicinsku školu u Šapcu sa ambicijom da kasnije studira Medicinski fakultet. Neočekivano, od prvih srednjoškolskih dana se "pronašao u fizici" za koju, kako priznaje, ranije nije pokazivao posebno veliko interesovanje.

- U osnovnoj školi sam fiziku učio kao svaki drugi predmet i imao peticu. U srednjoj školi se dogodilo da ovu nauku otkrijem kao najveću ljubav, pa tako počnem da se više interesujem, jednostavno me sve opčinilo i radovao sam se svakom novom času na kojem sam nešto novo mogao da naučim, kao i da rešavam teške i komplikovane zadatke - priča Marko.

Iskru velikog interesovanja za fiziku kod Marka je zapalila profesorka Tatjana Marković Topalović čija je posvećenost fizici dobro poznata ne samo u školi i gradu nego i šire.

- Predavanja su zanimljiva, interesantna i inspirativna, drugačija od ostalih, a imao sam sreću da je profesorka primetila koliko sam se zainteresovao za fiziku i predložila je da se takmičim. Nekoliko meseci sam se pripremao tako što sam uz redovnu nastavu pohađao i dodatne časove, a pre republičkog učestvovao sam na opštinskom i okružnom takmičenju - nastavlja Marko.

Majka Sanela i otac Vladan su ponosni na uspeh svog sina, a za profesorku Marković Topalović teško pronalaze epitete koje bi je najbolje opisali. Uspeh na državnom prvenstvu iz fizike roditelji zbog svega smatraju kao zajednički rezultat Marka i profesorke Marković Topalović.

- Sve nas je oduševila. Ona je izuzetan profesor i pedagog i nakon što smo je upoznali više nam nije čudno što je Marko zavoleo fiziku. Fascinirala nas je što je smatrala da treba da upozna Markove roditelje i razgovora sa nama, a zahvalni smo joj što je našem sinu velika podrška - kaže majka Sanela.

Marko se ne razlikuje od ostalih vršnjaka, osim što je po mišljenju oca Vladana "malo povučen". Tokom školovanje je uvek bio vredan i odgovoran i uvek je imao sve petice.

- Njemu nikada nije trebalo reći da uzme knjigu i uči. Ustaje u šest ujutro da bi stigao na autobus i iz škole se vraća oko tri popodne. Posle toga uči, nekada zaspi sa knjigom i opet se probudi na vreme. Sve je sam postigao, nikada nismo platili ni jedan privatni čas - kaže otac Vladan.

Marko se, inače, kvalifikovao i za republičko takmičenje iz anatomije koje se održavalo dan pre takmičenja iz fizike. Put Vranja je krenuo sa majkom Sanelom, ali su zbog kvara na automobilu stigli samo do Beograda. Propustio je državno takmičenje iz anatomije i zbog ove okolnosti u kući su posle trijumfa na takmičenju iz fizike u šali komentarisali kako je sudbinski određeno da se Marko posveti prirodnim naukama.

Roditelji kažu da "ima vremena i da će Marko odlučiti", a on bez obzira što je fizika tenutno u prvom planu ipak veruje da će slediti svoje snove i studirati medicinu.

Video: Jovan Zarkov je čudo od deteta: Pobeđuje na takmičenjima, voli istoriju, peva na francuskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA