≫ 

Igor Smolić sa Instituta za fiziku: Podtipovi omikrona su u Srbiji

Nadležni bez potvrde o novim varijantama

  • 0
Omikron, korona virus, virus Foto: Pixabay

Igor Smolić sa Instituta za fiziku objavio je varijante sedmog talasa korona virusa u Srbiji. On je na Fejsbuku objavio status u kojem tvrdi da su u Srbiji već prisutni podtipovi omikrona Ba.4, BA.5. BA.2.12.1. 

- U Srbiji se i dalje malo sekvenciraju genomi SARS-CoV-2, ali su do sada tom metodom ustanovljene infekcije novim sojevima BA.2.12.1 kod 6 osoba, BA.4 kod jedne, i BA.5 (specifičnije BA.5.1 - koji je napravio novi talas u Portugaliji) kod jedne osobe. Obrađenih uzoraka počev od 1. maja, i koji se nalaze u bazi GISAID, je ukupno 283, a među kojima je i 8 pomenutih - tvrdi Smolić i dodaje:

- Analizom GISAID baze je moguće odrediti koja je stvarna dinamika potiskivanja zatečenih sojeva od strane pomenutih novih u zemljama koje puno sekvenciraju, i to je učinjeno za Ujedinjeno Kraljevstvo i Dansku. A zatim je metodom procene maksimalne verovatnoće primenjenom na podatke iz Srbije moguće dati procenu šta se ovde dešava. Pod uslovom, naravno, da je uzorak sekvenciranih genoma reprezentativan. Za Srbiju se dobija da je dolazak novih sojeva kasnio u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo za 16 dana a u odnosu na Dansku 15 dana. Ovo dalje znači da su nadpolovičan udeo ovi sojevi dostigli oko 21. juna, sa 95 procenata intervalom poverenja od 16 - 29. juna. Na današnji dan njihov udeo je iznad 50 odsto, a najverovatnije oko 66 odsto.

Smolić je, inače, 10. juna objavio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj varijante BA.4 , iz uzorka uzetog 13. maja, da bi 13. juna objavio da su potvrđeni i prvi slučajevi obolevanja od varijanti BA.5 i BA.2.12.1 u Srbiji putem uzoraka uzetih početkom juna.

Odmah nakon što je objavio 10. juna za BA.4. Telegraf.rs se obratio nadležnim institucijama da bismo potvrdili da su u našoj zemlji prisutna ova varijanta ali odgovor nismo dobili.

Sekvenciranje virusa se više ne radi na Medicinskom fakultetu, već na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Pitanja smo poslali na zvaničan mejl, Instituta, međutim, uprkos obećavanju da ćemo dobiti odgovore to se nije desilo.

Video: Stelt se ne razlikuje od omikrona: Šekler za paniku krivi novinare i daje objašnjenje za novi soj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA