≫ 

Od danas i u ova dva grada snima "Oko sokolovo": Ovo su kazne ako vas uhvati njegova kamera

Osnovni cilj ovog sistema jeste povećanje efikasnosti sistema kontrole i sankcionisanje prekršaja u parkiranju

  • 47
Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija Oko sokolovo / Foto: Promo

Dugo najavljivani sistem za kontrolu mirujućeg saobraćaja "oko sokolovo" počinje rad danas u Loznici i Nišu. U pitanju je "sken kar sistem" odnosno, sistem koji se sastoji od automobila na koji je postavljen uređaj za snimanje parkiranih vozila.

Kako je rečeno na konferenciji za medije održanoj tim povodom u gradskoj upravi, osnovni cilj ovog sistema, koji je ugrađen i u Strategiji i Studiji bezbednosti saobraćaja, a koji je usvojila Skupština grada Loznice, jeste povećanje efikasnosti sistema kontrole i sankcionisanje prekršaja u parkiranju.

Prema rečima Dejana Stalovića, gradskog menadžera, očekuje se da uz ovaj sistem dinamički, ali i mirujući saobraćaj u gradu bude mnogo bezbedniji, ali i da se učini bržim, protočnijim, kao i da se smanje saobraćajne gužve.

- U prethodne dve-tri godine izgradili smo 700 novih parking-mesta i pri izvođenju infrastrukturnih radova, gde god je bilo moguće, koristili smo priliku da gradimo nova kao u Bulevaru Dositeja Obradovića, Ulici Svetog Save, blokovskim parkiranjima, a s tom praksom ćemo i nastaviti. Rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa planirana je i izgradnja gradske garaže. U ovom trenutku u gradu ima oko 1.500 parking- mesta, postoji i određeni broj parkinga koji su i dalje besplatni, kao kod novog stadiona i bolnice - rekao je Stalović.

On je apelovao na sugrađane da dodatno obrate pažnju gde parkiraju vozila, da to ne čine na kolovoznim trakama, zelenim površinama ili trotoarima, na taj način će se dodatno povećati bezbednost u gradu i smanjiti rizik od kazni zbog nepropisnog parkiranja, prenose Lozničke novosti.

Kako je rekao Milorad Matić, zamenik načelnika gradske uprave, planom snimanja pokriveno je 57 ulica u gradu, a postavljene su 42 informativne table koje građane obaveštavaju gde počinje a gde se završava snimanje. Među ulicama koje će biti pokrivene ovim sistemom su i Georgija Jakšića, Generala Jurišića, Đure Jakšića, Slobodana Penezića, Italijanskih dobrovoljaca, Učiteljska, Beogradska, Branka Radičevića, Bulevar Dositeja Obradovića…

- Uvođenjem ovog sistema žele se postići dva osnovna cilja, regulisanje nepropisnog parkiranja na pešačkim prelazima, trotoarima, na mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom, kao i kontrola naplate parkiranja. Ceo sistem je povezan sa JP "Parking servis" tako da će ona vozila koja su propisno parkirana, ali nisu plaćene parking-karte, sisitem detektovati i direktno slati informacije ka ovom preduzeću - rekao je Matić.

Saša Selaković, rukovodilac Komunalne milicije, precizirao je da će "Oko sokolovo" biti postavljeno na krov gradskog vozila "fijat punto", a softver će kamerom fotografisati nepropisno parkirana vozila.

- Na taj način se očitavaju i prepoznaju registarske oznake, informacije se prebacuju na server koji se nalazi u prostorijama Komunalne milicije, odnosno "Parking servisa" i dalje se to procesuira, odnosno, šalju se kazne na kućne adrese. Snimanje će se obavljati svakog radnog dana i subotom od 7 do 22 časa.

Kako je rekao, kazne se kreću od 8.000 do 10.000 dinara, zavisno od vrste prekršaja, a postoji mogućnost da se prepolove, ako se plate u roku od osam dana.

Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija Foto: Promo

Na naše pitanje šta ako se u trenutku fotografisanja vozač nalazi za volanom jer čeka da se parkira, Selaković je odgovorio da će svaka fotografija biti pregledana pre nego što se utvrdi da li je neko bio u autu, da li skreće ili ne.

- Imamo mogućnost da odbijemo tu sliku jer smatramo da je nepravilna, da ne može da se procesuira - odgovorio je on.

Kako je rečeno, sistem "Oko sokolovo" je nabavljen preko JKP "Parking servis" i košta 792.000 dinara. Četrdeset odsto sredstava od naplaćenih kazni biće usmeren za podizanje bezbednosti saobraćaja u gradu prema planu Saveta za bezbednost saobraćaja, šezdeset odsto odlazi u državni budžet.

Na našu opasku da su se opredelili za nepopularnu meru s obzirom na to da mnogi građani i gosti smatraju da nema dovoljno parking-mesta u gradu, Stalović je odgovorio da je analizom utvrđeno da 1.500 mesta, koliko ih je u u sistemu napalate u odnosu na neke gradove, kao što su Valjevo i Šabac, predstavlja dobar broj, kao i da je analiza pokazala da u širem centru grada uvek postoji dovoljan broj slobodnih parking-mesta. Kako je rekao, u gradskoj upravi su sigurni da će velika većina građana pozdraviti uvođenje ovog sistema.

Odgovarajući na naše pitanje gde je predviđena izgradnja gradske garaže, Stalović je odgovorio, da prema Planu detaljne regulacije jedna javna garaža može da bude na prostoru sadašnjeg Crvenog krsta, a razmišlja se i o prostoru koji se nalazi u neposrednoj blizini Zelene pijace.

- Gradonačelnik je formirao radnu grupu koja ima zadatak da uradi detaljnu analizu Odluke o parkiranju koja je osnov za funkcionisanje JP "Parking servis" gde imamo određene ideje kao što je uvođenje vremenskog ograničenja u crvenoj zoni, kao i proširenje crvene zone kako bismo obuhvatili veći broj centralnih gradskih ulica - rekao je on.

"Oko sokolovo" od danas i u Nišu

Odbornici niške Skupštine usvojili su odluku koja će omogućiti da se sistem "Oko sokolovo" nađe na ulicama Niša. 

U početku sve Nišlije koje se budu nepropisno parkirale, proći će samo sam opomenom, dok će se već od prvog avgusta naplaćivati kazne.

- Oko sokolovo će na našim ulicama biti od prvog jula. Prvih dana će to biti samo opomene, bez pravih kazni. Od prvog avgusta ćemo morati malo i da se kažnjavamo, sve u cilju boljeg i efikasnijeg funkcionisanja saobraćaja u gradu. Grad nam je veliki, imamo veliki broj automobila na ulici. To verovatno pokazuje da nam je standard bolji, zato što imamo mogućnost da sebi priuštimo da se vozimo automobilima - rekla je ranije gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Pored Beograda, Niša i Loznice, "Oko sokolovo" se primenjuje i na svim ulicama na Zlatiboru i glavnoj ulici u Čajetini.

Video: Ovako Oko sokolovo vreba nepropisno, ali i propisno parkirana vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. jul 2022 | 07:36

    Nis je veliki pa i nekako ali Loznica, jos im je samo to falilo, sve ostalo imaju. Realno imaju dve ulice i to nije mogla policija da regulise.

  • bg

    1. jul 2022 | 07:23

    Osnovni cilj je uzimanje para od gradjana da se ne lazemo

  • Ynndb

    1. jul 2022 | 09:39

    Nemoj da se lazemo. Klasicna otimacina para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA